Pernar: Ako Marić nije znao da su Todorićeva izvješća lažirana, onda je nesposoban

Foto: Hina

ZASTUPNIK Živog zida Ivan Pernar prozvao je ministra financija Zdravka Marića, bivšeg izvršnog direktora u tvrtki Agrokor, da je, iako je znao za stanje u Agrokoru, dopustio da mu se u prosincu 2016. dade HBOR-ov kredit od 283 milijuna kuna, dok su iz HDZ-a branili ministra, opetujući njegove riječi da, dok je radio u Agrokoru, u njegovoj zoni odgovornosti nisu bile financije.

"Ministar Marić bio je izvršni direktor u Agrokoru zadužen za investicije, odnosno financiranje, što će reći da je upućen u stanje u tvrtki. I usprkos tome što je znao kakvo je stanje, dopustio je da se u prosincu prošle godine Agrokoru dade kredit HBOR-a u iznosu od 283 milijuna kuna. Hineći da nema veze s tim, izuzeo je sebe iz odluke, a znao je da je Agrokor pred bankrotom, čime je zapravo HBOR oštećen za 283 milijuna kuna koje nikad neće biti vraćene", izjavio je Pernar u Hrvatskom saboru.

On se, naime, referirao na posljednje informacije o stanju u Agrokoru i izjave ruskih investitora kako je vrlo vjerojatno da su financijska izvješća bila "frizirana".

"Ako je Marić znao da su izvješća lažirana, zašto je dao kredit Agrokoru preko HBOR-a. S druge strane, ako nije znao da su izvješća lažirana, pitanje je kakve su njegove kompetencije kao ministra ako u vlastitoj firmi ne zna kako posluje", izjavio je Pernar.

Zapitao se i čime se bave DORH, Porezna uprava, Ministarstvo financija i Državna revizija te pozvao Ministarstvo financija da krene u nadzor "nad Gazdom, odnosno Ivicom Todorićem".

"DORH se ovog trenutka bavi mojim slikanjem s učenicima po školama, no za ovu veliku mućku koja će dovesti do bankrota, do kolapasa i katastrofe, to ga ne zanima. To će reći da državne institucije prikrivaju kriminal koji se događa u Agrokoru, zapravo samo 'meću' stvari pod tepih, no stvari se neće moći sakriti", poručio je.

Pročitajte više