Peru službeno zatražio Fujimorijevo izručenje

VELEPOSLANIK Perua u Tokiju Luis Macchiavello službeno je u četvrtak od japanske vlade zatražio izručenje bivšeg peruanskog predsjednika Alberta Fujimorija, izjavio je dužnosnik ministarstva vanjskih poslova.

No, Tokio je dao na znanje kako namjerava odbiti taj zahtjev jer Fujimori ima i japansko državljanstvo, a u skladu s japanskim zakonom, ta zemlja ne može izručivati stranim vlastima svoje državljane.

"Jutros se veleposlanik Macchiavello sastao sa šefom odjela za odnose s Južnom Amerikom i Karibima Kenom Shimanuchijem, službeno mu uručivši zahtjev", kazao je glasnogovornik japanskog ministarstva vanjskih poslova.

Dokument na 700 stranica, preveden na japanski, sadrži izjave bivših Fujimorijevih vojnih suradnika. Riječ je o njegovoj navodnoj odgovornosti za masakre civila tijekom represije pobunjeničkih skupina u Peruu.

No, čini se da je Tokio odlučan u namjeri da zaštiti bivšeg peruanskog predsjednika koji je od studenoga 2000, nakon skandala oko povezanosti s korupcijom, utočište našao u Japanu.

"Kako sam vam već nekoliko puta naglasio, postupit ćemo u skladu s japanskim zakonom. Pravilo je da stranim vlastima ne izručujemo zločince koji su u bijegu, ukoliko je riječ o japanskim državljanima"; objasnio je novinarima glasnogovornik japanske vlade Yasuo Fukuda.

(Hina) mh ps

Pročitajte više