Petersen pozvao kosovske srbe da iziđu na izbore

Civilni upravitelj UN na Kosovu Soren Jessen Petersen uputio je poruku kosovskim Srbima, koju u utorak prenose svim kosovski elektronski i tiskovni mediji, pozivajući ih da iziđu na parlamentarne izbore koji će se održati u subotu na Kosovu.

Petersen u poruci ističe kako je izlazak na izbore prije svega u njihovom interesu, ali i u interesu Kosova dodajući kako sudjelovanje Srba u institucionalnom političkom životu Kosova znači i priliku da se bore za svoje interese i prava.

"Oni koji traže od Srba Kosova da ne glasuju na izborima ne misle dobro o interesima vlastitog naroda", stoji u poruci civilnog upravitelja UN na Kosovu Sorena Jessena Petersena. On je još jednom upozorio kosovske Srbe da njihov neizlazak na izbore znači udaljavanje od procesa koji će se na Kosovu odvijati tijekom narednih godina.

Petersen ističe da su UNMIK i KFOR spremni osigurati svim građanima s pravom glasa uvjete da mogu mirno i sigurno obaviti svoju demokratsku dužnost.

Ova poruka uslijedila je nakon što je tzv. antiizborni stožer Srpskog nacionalnog vijeća i Zajednice srpskih općina Kosova pozvao kosovske Srbe da ne prihvate poziv predsjednika Srbije Borisa Tadića, koji je pozvao Srbe da izađu na kosovske izbore.

(Hina) xbb ybr

Pročitajte više