peti kongres hrvatskog kardiološkog društva od 16. do 19. svibnja u opatiji

Peti kongres Hrvatskog kardiološkog društva, koji će se održati od 16. do 19. svibnja u Opatiji, okupit će petstotinjak domaćih i inozemnih stručnjaka koji se bave bolestima srca, kako bi predstavili najnovija dostignuća u liječenju arterijske hipertenzije, koronarne bolesti, zatajenja srca, aritmija i drugih srčanih bolesti, najavio je danas predsjednik društva Davor Miličić.

Sudionici kongresa prihvatit će smjernice Europskog kardiološkog društva s kojima će nastojati upoznati što širi krug liječnika, budući da je liječenje kardiovaskularnih bolesnika u Hrvatskoj na razini opće prakse najčešće neprimjereno i zastarjelo, istaknuto je na konferenciji za novinare.

Od posljedica kardiovaskularnih bolesti u Hrvatskoj umire svaki drugi bolesnik, a u ukupnoj su smrtnosti zastupljene s 53 posto. Istodobno ne postoji relevantni sustav praćenja tih bolesti.

Stručnjaci procjenjuju da od hipertenzije ili povišenog krvnog tlaka danas boluje između 20 i 30 posto odrasle populacije, koja se uz to ne liječi na primjeren način. Dopredsjednik društva Josip Bergovec ističe kako je broj oboljelih u stalnom porastu, pa se pretpostavlja da se za još 20-30 posto oboljelih ne zna da pate od hipertenzije.

Na kongresu će biti govora i o srčanim aritmijama od kojih boluje između 20.000 i 40.000 osoba. Iako najveći broj aritmija ne ugrožava život izravno, godišnje u Hrvatskoj na 1.000 osoba njih 30 umre od iznenadne aritmije srca.

Kako bi se poboljšalo praćenje takvih bolesnika na kongresu će biti govora o uspostavi registra rizičnih skupina bolesnika.

Kardiolozi smatraju da je pučanstvo loše educirano o kardiovaskularnim bolestima pa se zalažu za snažniju edukaciju i prevenciju kako bi takve bolesti građani što prije prepoznali i aktivno sudjelovali u njihovu liječenju.

(Hina) xmt ymd

Pročitajte više