Peti svezak hrvatske enciklopedije i nagrada "Mate Ujević"

Na 110. obljetnicu rođenja Miroslava Krleže, danas je u Leksikografskom zavodu koji nosi njegovo ime, predstavljen peti svezak Hrvatske enciklopedije, a ukupno je predviđeno do završetka projekta izdati jedanaest svezaka.

Peti svezak obuhvaća slova od Hu-Km.

Glavni urednik Hrvatske enciklopedije August Kovačec je kazao da je Hrvatska enciklopedija opća s pojačanom nacionalnom sastavnicom u kojoj je otprilike 30 posto nacionalne građe od sveukupne građe u knjizi. Ona se podudara sa do sada četiri objavljene knjige, rađena je na najboljim temeljima hrvatske enciklopedistike kao i sva druga izdanja Leksikografskog zavoda, rekao je Kovačec.

Na enciklopediji je radilo nekoliko stotina autora koji su obradili stotinjak strukovnih područja.

Zamjenik glavnog urednika Slaven Ravlić istaknuo je da peti svezak donosi neke "pojačane članke" kao što su Država i narodi, pa se tako opširnije obrađuje Irak, Iran, Kina, Indonezija. Naveo je i opsežniji članak o bivšoj Jugoslaviji koja je "u ožujku ove godine definitivno nestala s karte svijeta". Uz ostale građe istaknuo je važne natuknice iz područja religije, kao što su judaizam, kršćanstvo, zatim važne biografske članke vodećih svjetskih književnika i slikara, te članke koji se tiču Istre i Jadranskog mora. Naglasio je objektivno prikazivanje svih pojmova, odnosno građe uvrštene u peti svezak Hrvatske enciklopedije.

U spomen na 110. godišnjicu rođenja Miroslava Krleže ravnateljstvo Leksikografskog zavoda odlučilo je dodijeliti povelju istaknutom leksikografu Josipu Šentiji za najtiražnije i najuspješnije djelo tog Zavoda - Opću enciklopediju koja je izašla u osam svezaka plus dopunski svezak, koji je tiskan 1989. godine.

Josip Šentija zahvalio se na povelji i satu što mu ga je uručio glavni ravnatelj Zavoda Tomislav Ladan, rekavši da je vrijednost Opće enciklopedije u tome što je najbolje bila prepoznata na tržištu. Posebno se zahvalio brojnim suradnicima na tom vrsnom izdanju.

U drugom dijelu današnje svečanosti dodijeljena je tradicionalna nagrada za najbolje leksikografsko i enciklopedičko djelo "Mate Ujević", koja se sastoji od povelje i plakete s likom Mate Ujevića a dobio ju je Opći religijski leksikon, čiji je glavni urednik poznati teolog i bibličar dr. Adalbert Rebić.

Zahvalivši na priznanju Rebić je kazao da su u leksikonu obrađene sve religije i religiološke pojave u svijetu i to na ravnopravan način. Tu nagradu za najbolje leksikografsko izdanje nastalo u 2001. odnosno 2002. godini Rebiću je uručio glavni ravnatelj Leksikografskog zavoda Tomislav Ladan.

Rebić je naveo da je religijski leksikon naše kulturno, religiološko - izvorno djelo koje će biti dobra podloga za one koji se u budućnosti budu bavili religijom i religijskim znanostima, čiji su temelji upravo odrađeni u ovom djelu.

Od ove godine nagrada "Mate Ujević" dodijeljivati će se bijenalno.

(Hina) atod dd

Pročitajte više