Otkriven spomenik Pierreu Blanchetu, francuskom novinaru koji je poginuo u Domovinskom ratu

Foto: Pixsell/Nikola Cutuk

NA POTICAJ Hrvatskog novinarskog društva (HND), u Petrinji je otkriveno spomen obilježje francuskom novinaru Pierreu Blanchetu, koji je tamo poginuo prije 26 godina, u vrijeme Domovinskog rata.

Blanchet je poginuo 19. rujna 1991. godine u Turkulinovoj ulici, kada je vozilo u kojem se nalazio naišlo na protutenkovsku minu, a tom je prilikom teško ranjen njegov švicarski kolega Patrick Giganti.

U nazočnosti petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića i predsjednika HND-a Saše Lekovića spomen obilježje otkrio je prvi tajnik francuskog veleposlanstva Claude Girard. Plemenito je, istaknuo je Girard, što se počast odaje i žrtvama koje su za Domovinskog rata u Hrvatsku dolazile iz inozemstva.

Borio se za istinu

"Mnogi su novinari i na drugim ratnim područjima uhićivani, zatvarani, maltretirani i ubijani, čime je javnosti u svijetu uskraćena prava informacija o ratnim sukobima. Zbog toga je zalaganje za istinu i slobodu medija prioritet francuska vanjske politike. Nažalost, u ime te istine, neki su novinari izgubili život", rekao je Girard.

Leković je napomenuo da se poginuli Blanchet borio za istinu i da se vjerodostojno zabilježe važni događaji. Iako je kao izvjestitelj bio na više ratnih područja, smrtno je stradao upravo u Hrvatskoj.

Leković je zahvalio Koordinaciji udruga iz Domovinskog rata jer je komemorativnu svečanost posvećenu francuskom novinaru uključila u Dane sjećanja na sve poginule i nestale u Domovinskom ratu, Gradu Petrinji jer je prihvatio prijedlog za podizanje spomen obilježja i francuskom veleposlanstvu jer se uključilo u manifestaciju.

Poginulo 14 novinara

U Domovinskom ratu poginulo je 14 domaćih novinara, snimatelja i tehničara, te šest stranih novinara, a za nekoliko novinara smrt nije zabilježena ili se vode kao nestali, podsjetio je predsjednik HND-a.

Dumbović je istaknuo kako su sve žrtve u Domovinskom ratu, a posebno strani novinari, znatno doprinijele priznavanju Hrvatske u svijetu. Zbog toga, nijedna žrtva Domovinskog rata, a posebno stradali inozemni novinari, ne smije biti zaboravljena, poručio je.

Uz spomen obilježje izaslanstva su položila cvijeće, a paljenjem svijeća pridružio im se veći broj petrinjskih učenika.

Pročitajte više