PGŽ za stalne porezne olakšice u brdsko-planinskim područjima

Poglavarstvo Primorskogoranske županije uputit će Saboru i mjerodavnim ministarstvima Inicijativu za izmjenu Zakona o brdskoplaninskim područjima, odnosno prijedlog da porezni prihodi lokalne samouprave na tim područjima ostanu njihovi stalni prihodi i nakon isteka roka primjene članka Zakona o brdskoplaninskom području koji to omogućava.

Zaključak je to sa sjednice županijskog Poglavarstva, koja je danas održana u Delnicama. Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o brdsko-planinskim područjima utvrđeno je da su porezne olakšice na prihode od poreza na dohodak i poreza na dobit koje se ostvare u jedinicama lokalne samouprave sa statusom brdsko-planinskog područja prihodi tih jedinica, a ne državnog proračuna. Porezne olakšice primjenjuju se, po zakonu, od srpnja 2003. do srpnja 2005.

Primjenom zakona 90 posto prihoda od poreza na dohodak i poreza na dobit ostaje u jedinicama lokalne samouprave, a 10 posto prihoda pripada županijskoj upravi.

Županijsko Poglavarstvo ocijenilo je da je primjena Zakona o brdsko-planinskim područjima imala dobre rezultate i potaknula razvoj jedinica lokalne samouprave. Povećani prihodi koristili su se za ulaganje u komunalnu infrastrukturu, razvoj poduzetničkih zona, ulaganje u kulturu, sport, odgoj i obrazovanje, vatrogastvo i socijalne programe, zaključilo je Poglavarstvo.

Status brdsko-planinskog područja u Primorsko-goranskoj županiji imaju gradovi Čabar, Delnice i Vrbovsko te općine Čavle, Fužine, Jelenje, Klana, Matulji, Mrkopalj, Ravna Gora, Skrad i Vinodolska općina. To područje ima 52.766 stanovnika ili 17,2 posto stanovništva županije, a obuhvaća 51 posto površine županije.

Inicijativa za izmjenu Zakona o brdsko-planinskim područjima bit će upućena Saboru, Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka, Ministarstvu financija, a s prijedlogom će biti upoznata i županijska Skupština.

(Hina) xhšup yvkn

Pročitajte više