Picula posjetio Ivanić-Grad u sklopu europskog tjedna

U SKLOPU programa obilježavanja Europskog tjedna i Dana Europe, hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula susreo se u utorak u IvanićGradu s predstavnicima Zagrebačke županije i grada Ivanić-Grada, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

Zagrebačka je županija u studenome 2002. godine pristupila Skupštini europskih regija pa su predstavnici županije ministra Piculu izvijestili o stupnju realizacije projekata koji se financiraju iz INTERREG-a i CARDS-a te su ga obavijestili o tijeku provedbe Sporazuma o pograničnom prometu i suradnji između Republike Hrvatske i Republike Slovenije (SOPS), navodi se u priopćenju.

Ministar Picula je izrazio zadovoljstvo što Zagrebačka županija ima Odjel za europske integracije koji joj, s jedne strane, omogućuje da aplicira za financiranje projekata bitnih za njen razvoj te, s druge strane, pridonosi boljem informiranju građana s područja županije o svim pitanjima vezanima za ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Ministarstvo je priopćilo da je tijekom razgovora s učenicima srednje škole "Ivan Švear" u Ivanić-Gradu na temu "Mladi i Europa" ministar Picula istaknuo kako je situacija u ovom trenutku bitno bolja u odnosu na vrijeme prije 2000. godine jer je tada postojala samo deklarativna želja za ulaskom u EU, dok nam se sada pruža prilika da postanemo i stvarni kandidat kada Europska komisija izradi pozitivno mišljenje na temelju odgovora koje će Hrvatska pripremiti za Komisijin upitnik.

Pročitajte više