Picula: Prevlaka će biti tema dana

PREVLAKA će biti tema dana jer se pregovori o njoj doista mogu smatrati okončanima, pa će konferencija u Portu ostati upamćena osobito po susretu ministra vanjskih poslova Hrvatske i SR Jugoslavije, rekao je u petak ministar vanjskih poslova RH Tonino Picula uoči početka desete ministarske konferencije OESS-a u Portugalu.

Hrvatski ministar uz sudjelovanje u radu sastanka, imat će nekoliko bilateralnih razgovora od kojih najveću pozornost privlači sastanak s jugoslavenskim kolegom Goranom Svilanovićem, s kojeg se očekuje zajednička izjava u kojoj će dva ministra potvrditi da su sve sporne situacije oko Prevlake prevladane i da je protokol o privremenom režimu spreman za potpisivanje.

´Mi bismo zajedničkom izjavom trebali objasniti, prije svega UN-u, da smo uskladili sve ono što je dosad bilo sporno i da je praktično Protokol o privremenom režimu uz južnu granicu spreman za potpisivanje´, rekao je Picula.

On je rekao kako je to nužno napraviti jer se već duže vrijeme govori da je situacija stabilna i sigurna, pa će sastanak u Portu i izjava ministara RH i SRJ biti dokaz da je to doista tako.

Portugal je, prema riječima ministra Picule, idealno mjesto za takvu izjavu, jer 15. prosinca ističe sadašnji mandat promatrača UN-a na Prevlaci, a ´svakako je trebalo izbjeći vakuum do kojega bi došlo da se mi nismo dogovorili prije njihova odlaska´.

Tonino Picula potpisivanje Protokola najavio je za početak idućeg tjedna, najvjerojatnije u utorak 10. prosinca, a o mjestu potpisivanja još treba postići konačan dogovor iako je Hrvatska već predložila da se to dogodi u Zagrebu.

Protokol o privremenom režimu regulira stanje na dijelu teritorija na kojem se dodiruju Hrvatska i Crna Gora, odnosno SRJ, regulira cijeli niz sustava važnih za funkcioniranje države, pridonosi normalizaciji odnosa među građanima koji tamo žive, regulira demilitarizaciju i određuje jurisdikciju nad kopnom i morem, rekao je Picula.

´U svakom slučaju pregovore o samoj državnoj granici ostavit ćemo za neka druga vremena´, naglasio je Picula, te dodao kako je riječ o situaciji u kojoj svi dobivaju i u kojoj se nitko ne smije osjećati poraženim.

´Mislim da ispraćamo ovu godinu onako kako smo i najavili - da ćemo barem jednoj globalnoj političkoj organizaciji, pri kraju 2002. godine, reći ´hvala i do viđenja´´, rekao je Picula.

Hrvatski ministar na konferenciji u Portu drugu godinu zaredom imat će čast kao prvi govornik otvoriti prvu plenarnu sjednicu, a u svojem govoru će pratiti opću ideju sastanka koji će pokušati definirati novu ulogu OESS-a u borbi protiv terorizma.

´Izrazit ću i jasnu opredijeljenost Hrvatske za euroatlantske integracije, ukazujući i na nedostatke kojih je Hrvatska svjesna i koje nastoji ispuniti, kako bi bila što uvjerljivija prigodom kandidiranja za različite organizacije´, istaknuo je Picula uoči početka 10. ministarskog sastanka OESS-a.

Pročitajte više