"Pijani hrvatski vojnici nakon Oluje pljačkali kninske Srbe"

NA DANAŠNJEM suđenju trojici hrvatskih generala Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču svjedočio je i bivši UN-ov policajac Šveđanin Eric Lenhenhart Viden, koji je u svom iskazu između ostalog kazao da je u kolovozu 1995. godine, u vrijeme vojnoredarstvene akcije "Oluja" zamijetio pripadnike gardijske brigade "Pume" u pljački ispražnjenih kninskih kuća, javlja Slobodna Dalmacija.

"Izvozili su iz njih pokućstvo i kućanske aparate, kamioni su bili potpuno nakrcani", naveo je Viden. Dodao je kako ih na kontrolnim točkama oko Knina, koje su držale hrvatska civilna i vojna policija, nitko nije zaustavljao.

Viden je nastavio da hrvatski vojnici takvu svoju rabotu nisu od nikoga skrivali, a kada bi nabasali na UN-ovce samo bi ih upozorili da je cijelo područje minirano te da im je stoga zdravije da ne ulaze. Osim toga, Viden je istaknuo da su pripadnici HV-a nakon oslobođenja Knina "bili pijani", a u takvom su stanju pucnjevima, koji su prolazili tek neznatno od Glava UN-ovaca, proslavljali svoj ratnički trijumf.

Viden u akciji vidio i Ratka Mladića te Arkanove "Tigrove"

Viden se također sjeća da je vidio i tadašnjeg zapovjednika Kninskog korpusa Ratka Mladića, a u okolici Benkovca i pripadnika srpske paravojne postrojbe "Tigrovi" Željka Ražnjatovića Arkana.
Šveđanin nije znao reći gdje su završili sami tenkovi vojske tzv. Republike Srpske Krajine, koji su se tih dana intenzivno kretali kninskim područjem.

U daljnjem tijeku suđenja svjedočio je Sava Mirkovića, Srbina iz Mirkovića, zaseoka koji se nalazi istočno od Knina. Mirković je sa svojom obitelji i drugim mještanima selo napustio 5. kolovoza, kada je počelo hrvatsko granatiranje Polače kod Knina.

Iza sebe je ostavio majku, za koju mu je poslije rečeno da je nađena spaljena. Obratio se hrvatskim vlastima podnijevši zahtjev za obdukciju, ali do da današnjeg nije dobio nikakav odgovor.

Nastavak suđenja hrvatskim generalima, optuženima za ratni zločin počinjen tijekom Oluje nastavlja se sutra.

Ig.M. 
Foto: AFP
  

Pročitajte više