Ping-pong oko Sanaderovih satova u "Otvorenom"

U ČETVRTAK su se u "Otvorenom" našli glasnogovornik Vlade Ratko Maček, predsjednik Saborskog povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa Josip Leko, član istog povjerenstva i predsjednik Tranparency Internationala Zorislav Petrović, te novinar Jutarnjeg lista Hrvoje Appelt. Tema su bili satovi premijera Sanadera i utjecaj nejasnih uputa za ispunjavanje imovinskih kartica u samom slučaju.

Maček je ponavljao i ponavljao ono sa čime zadnjih nekoliko dana izlazi u javnost, a to je da se ne može reći da je Sanader kriv zbog prešućivanja bitnih informacija Povjerenstvu, budući da je nejasno što se treba upisati pod rubriku "Pokretnine".

"Treba onda razjasniti što točno ulazi u tu rubriku. Naime, radi li se tu i o antiknom namještaju, elektronskim uređajima, skupocjenim krznima, pa čak i plastičnim operacijama?". Također je napomenuo kako je Vlada Povjerenstvu uputila dopis u kojem ga je zamolila da preciznije definira što treba upisati u spornu rubriku.

Zanimljivo u emisiji bilo je to što se prvi puta čulo i stranu Povjerenstva. "U zakonu jasno piše da se imovinske kartice moraju ispuniti na početku i na kraju mandata. Ako nekome nije jasno kako ispuniti kartice, neka se javi povjerenstvu i pita što je nejasno.", rekao je Leko. Također je rekao da je iznenađen premijerovim ponašanjem.

"Ja sam očekivao od premijera da pokaže satove i račune, ali on to nije napravio. On je pokrenuo cijelu Vladu i traži da se odgovornost prebaci na Zakon i na Povjerenstvo". - dodao je.

Leko se drži legalistički (dakle, prati pozitivne zakonske propise) i tvrdi da nije na Povjerenstvu da mijenja zakone i dopunjava imovinske kartice, nego na političarima da se drže duha zakona.

Nakon toga je slijedilo navlačenje u stilu "ti si kriv – ne, ti si kriv", u kojem je Maček pokušavao prebaciti odgovornost na Povjerenstvo, a Leko tvrdio da dužnost Povjerenstva nije istraživati tko od javnih dužnosnika ima kakvu imovinu. Maček se usto još pozivao na to kako nitko od političara nije sasvim jasno naveo svu svoju imovinu, a nije odolio ni spomenuti kako i Radimir Čačić ima bogato opremljenu kuću.

Na kraju imamo dva zaključka emisije: "neka svi jasno prijave što i kako imaju, a premijer će voditi prijavljivanje kompletne svoje imovine, kad Povjerenstvo jasno označi što i kako treba prijaviti", što se moglo čuti od Mačeka, te "neka se svi političari jasno drže duha zakona i spriječe korupciju, a Povjerenstvo neće nadopunjavati svoje formulare", što je govorio Leko.

Dakle, jedna pat-pozicija.

Zanimljiva je ova čudna nesposobnost Vlade da se nosi sa zaista najjednostavnijom politički neugodnom situacijom. Dakle, Sanadera prijave za sukob interesa zbog satova, Sanader kaže, "nije istina, evo pogledajte, ja sam te satove sam kupio, evo vam računi, za onaj sat iz 1983. nemam račun, ali mogu vam reći koliko sam ga otprilike platio" i gotovo. Umjesto toga ovo sve prerasta u jednu dosadnu trakavicu kojoj se ne vidi kraj, i u kojoj se hrvatski javni dužnosnici ponašaju kao mala djeca.

Što će na kraju biti, ne zna se. Vjerojatno predstoji navlačenje na liniji Vlada-Povjerenstvo koje će potrajati još nekoliko dana i onda će se sve zaboraviti, osim ako Povjerenstvo ne izrekne sankcije premijeru Sanaderu.

J.D.
Foto: D.P.

Pročitajte više