Pitali smo Mariju Selak Raspudić kojih joj je pet omiljenih knjiga

Foto: Pixsell/Marko Dimić

MARIJA Selak rođena je 14. ožujka 1982. u Zagrebu, gdje je završila osnovnu školu i Klasičnu gimnaziju. Diplomirala je 2007. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, studij filozofije i hrvatskog jezika i književnosti. 

U veljači 2010. godine zaposlena je na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu kao znanstvena novakinja. 11. lipnja 2013. obranila je doktorsku disertaciju pod naslovom „Ljudska priroda i nova epoha“. Danas je docentica na Odsjeku za filozofiju.

Selak je široj javnosti postala poznata svojim sudjelovanjem u HTV-ovoj emisiji Peti dan, a na ovim parlamentarnim izborima se kandidirala kao neovisna kandidatkinja na listi Mosta.

Ovo je njenih pet omiljenih knjiga.

Vuk u novinama – izabrane pjesme - Petar Gudelj

Često se vraćam poeziji Petra Gudelja jer on mene vraća u neko mitsko vrijeme u kojem su čovjek i priroda bili jedno. Ovaj izbor iz njegove poezije u ovaj predizborni trenutak izdvajam upravo zbog naslovne pjesme. U njoj Gudelj, među ostalim, kaže: „Ne mijenjajte ni dlaku ni ćud.“ Važna opomena na pragu politike.

Barun Penjač - Italo Calvino

Uz Sveva, meni najdraži talijanski pisac zavidne mašte i lakoće pisanja. Barun Penjač lik je koji je cijeli život proveo na drveću kako bi zadržao svoje ideale. Pokazuje koliko je beskompromisnost istodobno očaravajuća i otuđujuća. 

Praskavice, grudi, Caprichos - Ramón Gomez de la Serna

Praskavice su spoj humorizma i metafore. U njima je Gomez de la Serna dao dovitljivosti sasvim novu dimenziju. Začuđuje i razbuđuje. Da ne duljim, evo ih nekoliko pa neka čitatelji sami prosude: električno glačalo kao da košulje poslužuje kavom, jelen je sin zrake i stabla, vrt puši lulu opalim lišćem, glava je ribnjak za ideje, kad je ormar otvoren, cijela kuća zijeva, slavoluci su okamenjeni slonovi…

Teorija neobrazovanosti: Zablude društva znanja - Konrad Paul Liessmann

Liessmann objašnjava kako je reforma eksperiment čiji je ishod neizvjestan te na primjeru reforme pravopisa u Njemačkoj pokazuje kako ona može dovesti do destabilizacije, gubitka kriterija i konfuzije. Kratka, pitka, jasna knjiga. Za sve one koje zanima kritičko promišljanje obrazovnih reformi koje su u našoj javnosti, a ponajviše u resornom ministarstvu, obožavane na razini fetiša. Knjiga je aktualna osobito sada u vremenu postepidemiološke žurne digitalizacije obrazovanja. Naime, Sveučilište u Cambridgeu, bez nedvojbenog znanja kakva nas epidemiološka situacija očekuje, već je najavilo da će iduće godine nastava biti online čime se uništava višestoljetna ideja sveučilišta kao zajednice koja služi stjecanju i međusobnoj razmjeni znanja, ali i omogućava kreiranje kritičke društvene mase. Na pragu smo velikih promjena, stoga je važno ostati budan i biti oprezan, a Liessmann nam u tome može pomoći.

Smisao ljubavi - Vladimir Solovjev

Prigodno, za kraj, prava proljetna literatura. Premda je ljubav nemoguće izraziti, Solovjevljev Smisao ljubavi jedna je od rijetkih teorijskih, filozofijskih knjiga o ljubavi koja nije besmislena niti je banalna. Nužna da zaliječi strah i paniku kojima su nas stisnuli prethodnih mjeseci.


 

Pročitajte više