Pizzerija u Samoboru: Ne zapošljavamo četnike iz Niša ni crne koji nagrđuju grad

Foto: Facebook

DRUŠTVENIM mrežama širi se objava pizzerije Lock Down u Samoboru, koja je navela kako ne želi zapošljavati ljude druge boje kože i nacionalnosti. Njihova prva objava je obrisana s Facebooka, a izgledala je ovako:

U objavi se iz pizzerije žale da ne mogu naći kvalitetne pizza majstore.

"Očito su normalni radnici otišli u Irsku, a nama se na oglas javljaju pakistanci, bangladešanci i četnici iz Niša", započinje objava.

"Kako dodatno nebi nagrdili naš Samobor s tim crnima (zaista ih je previše i grdo ih je vidjeti sa vrećicama punih alkohola,dok idu iz dućana, a domaći i stariji ljudi prelaze na drugu stranu ulice), morati ćemo prilagoditi trenutnim kapacitetima radno vrijeme (…) Isto tako nam ne pada na kraj pameti zaposliti četnika iz Niša,a u prilogu pogledajte situaciju iz Danske,pa prosudite sami dali je zbog zarade vrijedno dovlačiti kod nas i našoj djeci ostaviti ovakvu gamad da ih terorizira!

Sad će se naravno javiti udruge za zaštitu majmuna i ostalih životinja,a i sveprisutni milorad pupovac, koji će stati u obranu ovih koje ne želimo…", stoji u objavi.

Nova objava

Objava je obrisana, a osoba iz pizzerije na Facebooku objašnjava da ju je izbrisala administracija Facebooka.

U novoj objavi koja se pojavila stoji da pizzerija ne odustaje od svojih stavova i da će vjerojatno morati biti prisiljeni skratiti radno vrijeme.

Vlasnik: Stojim iza izjava

Index je razgovarao s vlasnikom pizzerije Matijom Freslom. On je rekao da stoji iza objava na društvenim mrežama. "Nije nikakva pogreška", rekao je Fresl.

Pitali smo ga kako se zakoni koji zabranjuju diskriminaciju po nacionalnoj i rasnoj osnovi kod zapošljavanja odnose na njegove objave. "Ja nisam javna služba, ja mogu zaposliti koga hoću", odgovorio je.

"Vi mediji želite prikazati da je to rasistička objava, a nije", dodao je. Podsjetili smo da je u jednoj objavi napisao da je ružno vidjeti crnce u Samoboru i pitali ne misli li da je to rasistička izjava. "Hodaju s vrećicama s bocama alkohola u ruci, zbilja ih je ružno vidjeti. Bakice stare prelaze na drugu stranu ceste kad ih vide, gledaju ih i pitaju se kaj je ovo. Da, to je moj stav", odgovorio je Fresl.

"Ideju sam dobio kod brata Hermana Vukušića"

Onda se pohvalio time da je ideju za svoje objave dobio "na predivnom hrvatskom otoku Murteru", kod "brata Hermana Vukušića". Preporučio nam je da i mi posjetimo Murter jer je to otok "na kojem se svi ventili otvore". Fresl nam je rekao i da nije bilo otkazivanja narudžbi zbog njegovih objava. Uvjeren je da ga podržava 85-90 posto ljudi.

Pitao je što mi mislimo "o tome što se s ekipom događa na Tomislavcu". Rekao je da se takve stvari mogu spriječiti i njegovom idejom "reduciranja radnog vremena" i nezapošljavanjem stranaca. Dodao je kako je imao pizzeriju u Dugavama i zna "što se događa u hotelu Porin" (u kojem borave azilanti, op.a.). Na kraju je zamolio da se u naslovu istakne Murter.

Nagradna igra za vrijeđanje kritičara

Iz Ureda gradonačelnice Samobora Petre Škrobot osudili su ovakav oblik komunikacije te su naglasili da Grad u svakom slučaju "osuđuje svaki oblik netrpeljivosti, diskriminacije i govora mržnje". Međutim, o daljnjim akcijama nisu mogli nagađati jer je riječ, kako kažu, o privatnom vlasniku ugostiteljskog objekta.

Nakon kritika koje su se nanizale u komentarima, osoba koja vodi Facebook stranicu pizzerije raspisala je "natječaj" protiv jednog muškarca koji je kritizirao odluku pizzerije. U objavi se poziva pratitelje da "nahvale" osobu koja kritizira pizzeriju. Deset osoba koje su najmaštovitije izvrijeđale kritičara dobilo je besplatne pizze.

Pročitajte više