Planirani sastanak Račana i Đapića odgođen za sutra

Do planiranog sastanka predsjednika SDPa Ivice Račana i HSPa Ante Đapića danas nije došlo, a Račan je novinarima, koji su Đapića očekivali u SDPovoj središnjici na Iblerovu trgu, objasnio kako su sastanak spriječili tehnički razlozi, te da će se s Đapićem vjerojatno naći sutra.

Račan je demantirao medijska izvješća o navodnoj koaliciji SDP-a i HSP-a u Zagrebu.

"Nije moj stil da demantiram, ali nema dogovora između Račana i Đapića oko Zagreba. Račan nema informacije ni o dogovoru Bandića s HSP-om", naglasio je Račan, te dodao kako "ne zna čemu služe takve neistine, osim možda da se u ovom periodu trgovanja podigne cijena".

"Ako mene pitate, takva koalicija u Zagrebu nije moguća", dodao je.

Ponovio je i da je SDP odlučan u stavu da neće sudjelovati u trgovini, ucjenama i neprincipijelnim dogovorima, te da su, pod takvim okolnostima, spremni biti opozicija i tamo gdje su po izbornim rezultatima prva lista.

"Donijeli smo odluku da su mogući izuzeci koaliranja s HDZ-om, ali pod vrlo preciznim okolnostima. No, budući da do sada s terena nismo primili ni jedan takav zahtjev, ne mogu reći ni da će takvih izuzetaka biti", rekao je Račan.

Izvijestio je i da razgovori o koaliranju s HSP-om u Velikoj Gorici nisu dovršeni, "jer oni koji vode velikogorički HSP još razmišljaju".

Račan je kazao i kako mu je zamisliva suradnja HSP-a s HSS-om, ali naglašava, "to ne znači da će i SDP u tome sudjelovati".

Komentirajući podmetanje eksplozivnih naprava u Vukovaru i Trpinji, te izjave potpredsjednika SDSS-a Milorada Pupovca o "segregacijskim izjavama Ante Đapića", Račan je ocijenio da je "stvar odgovornosti svih demokratskih snaga u Hrvatskoj da zaustave stihijsko narušavanje međunacionalnih odnosa, koji štete Hrvatima, Srbima i Hrvatskoj u cijelini".

Ocijenio je da je riječ o terorističkim napadima s ciljem zaustavljanja procesa jačanja RH kao pravne države, te dodao da bi, u nekim sredinama u kojima su međunacionalni odnosi napeti, "trebali sjesti svi koji se smatraju demokratskim strankama i naći rješenje čak i kroz konstituiranje lokalnih vlasti".

"U sklopu te inicijative, želio bih Đapiću ponuditi da sjednemo i dogovorimo kako ćemo, kroz proces konstituiranja vlasti, pridonijeti smirivanju situacije u, primjerice, Vukovaru", dodao je.

(Hina) xibob yaz

Pročitajte više