Plantaže palmi potiskuju posljednje tropske šume u Indoneziji

PLANTAŽE palmi od kojih se dobiva palmino ulje, prema saznanjima zaklade za zaštitu okoliša Word Wide Fund for Nature, potiskuju posljednje tropske šume u Indoneziji.

Nastavi li se uništavanje tropskih šuma, domovina posljednjih tigrova i slonova na Sumatri skončati će će najkasnije do 2005. godine u našim ´fritezama´, tvrdi stručnjak za tropske šume Markus Radday.

Ni industriju ni banke nije briga za posljedice širenja plantaža palmi od plodova kojih se dobiva palmino ulje. Njega naime ima u mnogim živežnim namirnicama, u sredstvima za pranje, a uvelike se koristi i u kozmetici. Stručnjaci Zaklade predočili su cijelu paletu roba koje ga sadrže, a mogu se kupiti u svakom supermarketu.

Potrošnja palmina ulja po njihovim je navodima porasla od 1997. do 2001. godine za 34 posto, tj. na 23,6 milijuna tona. Da bi se proizvela ta količina valjalo je podići i goleme plantaže palmi.

Proizvodnja palmina ulja u Indoneziji, primjerice, čini trećinu svjetske proizvodnje. Površina na kojoj su zasađene narasla je sa 600.000 hektara u 1985. godina na 3 milijuna hektara u prošloj godini.

Plantaže se podižu uvijek na isti način: najprije se obaraju dragocjena stabla tropskih šuma i izvoze na svjetsko tržište, a ostatak čisti ili čak opožaruje, premda je to u Indoneziji zabranjeno. Zatim se na toj površini podižu plantaže palmi i čeka na prve plodove oko 25 godina.

Što se nakon toga događa nije posve jasno, ali je jasno da na tim površinama više nema niti će biti tropskih šuma. Time se narušava prirodna ravnoteža, a ugrožene su, između ostalih, sumatranski slonovi i tigrovi.

Unatoč apelima WWF-a, zasad nema znakova da će se taj trend zaustaviti.

Pročitajte više