Plenković komentirao sastanak s Orbanom, očekuje kako će se uskoro sastati s Cerarom

Foto:

PREMIJER Plenković danas je prisustvovao Skupu 16  zemalja istočne i srednje Europe (CEEC) i Kine, nakon koje je novinarima prokomentirao sastanak s premijerom Mađarske.

Naglasio je kako se odnosi dviju država ne smiju svesti na odnose INA-e i MOL-a već da ih treba gledati "malo šire i naći stvari koje nas spajaju", a to su primjerice hrvatska manjina u Mađarskoj i mađarska u Hrvatskoj.

Odnose s Mađarskom ne svoditi samo na INA-u i MOL

U Mađarskoj živi oko 50.000 Hrvata i s njihovim će se predstavnicima Plenković susresti tijekom dana.

Naglasio je da Hrvatska i dalje stoji na stajalištu da je potrebno ili otkupiti dionice INA-e, ili pronaći strateškog partnera za njihov otkup.

"Idemo i dalje s procesom odabira međunarodnih savjetnika koji bi nam pomogli u analizi i evaluaciji kompanije i kako steći dionice MOL-a. Što se tiče mađarske spremnosti na prodaju, ona je nepromjenjiva. Želimo da proces bude kvalitetno pripremljen. Ići  ćemo na opciju ili da Hrvatska stekne dionice ili da se pronađe strateški partner", rekao je premijer.

Što se tiče mađarske blokade ulaska Hrvatske u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), Plenković je kazao da je "nedopustivo" da zemlje Europske unije međusobno stvaraju zapreke i usporavaju procese.

"Ja očekujem dugoročnu potporu  i Mađarske i Slovenije, nedopustivo je da članice EU-a koje jedna drugoj trebaju davati potporu, usporavaju proces. Na tom ću pitanju inzistirati", istaknuo je.

Službena Budimpešta je upravo stanje MOL-ovih investicija u Hrvatskoj kao i tretman predsjednika njegove uprave Zsolta Hernadija navela u rujnu kao razloge blokade hrvatskog članstva u OECD-u.

Slovenija kaže da Hrvatsku blokira zbog neprihvaćanja granične arbitraže, a premijer je najavio da bi se sastanak sa slovenskim premijerom o tom pitanju mogao ostvariti do kraja prosinca.

S Cerarom vjerojatno do kraja prosinca

S obzirom da se tijekom dana na marginama skupa u Budimpešti premijer Plenković susreo s Mirom Cerarom, novinare je zanimalo postoji li kakav novi datum sastanka, nakon što je slovenska strana u rujnu otkazala razgovore.

"Očekujem da će Miro Cerar do kraja idućeg mjeseca doći u Zagreb", istaknuo je hrvatski premijer.

Spomenuo je da je prošli tjedan predsjednik EK Jean-Claude Juncker načelno iskazao spremnost da EK pomogne i olakša dijalog između dviju država.

"Međutim, moje je mišljenje da najprije Slovenija i Hrvatska kao dvije prijateljske države moraju pokazati odgovornost i sjesti za stol", a tek nakon toga eventualno tražiti pomoć, rekao je Plenković.

Pročitajte više