Plenković na sjednici vlade: Pripravni smo nabaviti rusko cjepivo

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

SJEDNICU vlade mogli ste pratiti uživo na Indexu.

Premijer Andrej Plenković na početku je govorio o aktualnoj situaciji s koronavirusom. Osvrnuo se na nabavku ruskog cjepiva Sputnik V.

"Prema razgovorima od farmaceutskih kompanija, od kojih smo na vrijeme naručili dovoljan broj doza, očekujemo prema najavama da će se doze isporučiti. Bilo je razgovora i o suradnji s NATO-om", rekao je Plenković.

"Relativno dobra epidemiološka situacija"

"Što se tiče pandemije koronavirusa, i dalje imamo relativno dobru epidemiološku situaciju i na četvrtom smo mjestu Europske unije. Bilježimo rast proteklih dana, prošlog tjedna rast od 26 posto, ovoga 20 posto, što znači da se rast usporava", dodao je Plenković, spomenuvši odluku o popuštanju mjera i ponovnom radu ugostiteljskih objekata i vraćanju treninga.

Istaknuvši da se radilo o iskoraku ka što normalnijem načinu života, apelirao je da se na tom tragu zadrži oprez kako bismo održali trend smanjenja broja hospitaliziranih, preminulih i onih na respiratoru.

"S obzirom na to da u pojedinim županijama bilježimo žarišta, njihovi lokalni stožeri donose strože mjere kako bi se obustavila epidemija. Nastavit ćemo sa svojim aktivnostima. Očekuje se odobrenje EMA-e za cjepivo Johnson&Johnson", rekao je premijer, ponovivši da je vlada od Rusije zatražila dokumentaciju o cjepivu Sputnik V.

"Mi smo više nego pripravni da ga nabavimo", naglasio je.

Podsjetimo, Europska medicinska agencija danas je počela provjeravati rusko cjepivo. Rusi su objavili kako očekuju da će nekoliko europskih zemalja odobriti korištenje Sputnika V tijekom ovog mjeseca i da će Moskva moći osigurati cjepiva za 50 milijuna Europljana počevši s lipnjem ako dobije odobrenje.

Više o tome pročitajte OVDJE.

Bandićev sprovod spomenuo je tek u jednoj rečenici

Vezano za aktivnosti oko potresa, rekao je da je intenziviran rad na dovršetku procjena šteta. Čekaju da se proces okonča i da vlada posredstvom Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova u rokovima podnese zahtjev za sredstva iz Europskog fonda solidarnosti.

Sprovod Milana Bandića samo je kratko spomenuo.

Na Baniji je dosad prijavljeno više od 38 tisuća oštećenih objekata

Riječ je dobio ministar branitelja i šef Stožera za obnovu potresa Tomo Medved koji je izvijestio o trenutnoj situaciji na Baniji.

Ondje je do sada prijavljeno 38.038 oštećenih stambenih objekata, a pregledano njih 30.596, na temelju ažuriranih ArcGIS podataka.

Neuporabljivo zbog vanjskih utjecaja je 359 objekata, a zbog oštećenja njih 3564. Privremeno je neuporabljivo i potreban je detaljan pregled za 3073 objekta, a privremeno neuporabljivo uz potrebne mjere hitne intervencije je njih 3621.

Uporabljiva i bez oštećenja su 652 objekta, a uporabljivo bez ograničenja 6138. Uporabljivo s preporukom o postupanju je 13.189 stambenih objekata.

Udio novih zaraza je gotovo 10 posto

Ministar zdravstva Vili Beroš dao je najnovije podatke o koronavirusu. U Hrvatskoj je udio novozaraženih 9.58 posto, a aktivno je 3558 slučajeva zaraze.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, ukupno su zabilježene zaražene 244.872 osobe od kojih su 5564 preminule. Ukupno se oporavilo 235.750 ljudi, od toga 422 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 14.456 osoba.

U svijetu je dosad zabilježeno više od 115 milijuna i 800 tisuća slučajeva, a umrlo je više od 2.570.000 ljudi.

SJEDNICA UŽIVO:

Pročitajte više