Plenković: Nemam informacije i neću špekulirati o špijunu

Foto: FAH

SAVJETNIK predsjednika HDZ-a i kandidat za saborskog zastupnika, iskusni diplomat Davor Božinović nije u subotu želio komentirati uhićenje hrvatskog državljanina u Beogradu osumnjičenog  za, kako navode srbijanske vlasti, špijunažu u korist Hrvatske, naglasivši da ne želi špekulirati jer nema dovoljno informacija, a istog je stajališta i predsjedsjednik HDZ-a Andrej Plenkoivć.

„Ne želim spekulirati o tom slučaju, jer imam premalo informacija“, rekao je Božinović u Središnjici HDZ-a gdje je predstavio Središnji državni informacijski sustav.

Zbog nedostatka vjerodostojnih informacija nije želio komentirati ni pitanje kako uhićenje navodnog hrvatskog špijuna utječe na ionako zategnute odnose Hrvatske i Srbije.

„U ovom trenutku ne raspolažemo  nekim informacijama, to je posao državnih tijela da stupe u kontakt i da izvide o čemu se radi“, rekao je Božinović upućujući novinare na jutrošnju izjavu predsjednika stranke Andreja Plenkovića,  kojoj, kaže, nema što dodati.

Plenković: Nemam informacije i neću špekulirati

Predsjednik HDZ-a i kandidat za premijera Andrej Plenković danas je u Drnišu novinarima izjavio da zbog nedostatka informacija o slučaju, ne bi htio špekulirati zašto se uhićenje u Beogradu, osobe koja ima i hrvatsko i srpsko državljanstvo, dogodilo baš u ovom trenutku.

Dodao je kako je s tom informacijom upoznat iz medija te da nema zakonsku mogućnost znati više.

Da sam u poziciji da odlučujem, naložio bih ministarstvima i službama da provjere i uspostave kontakte sa srpskim tijelima, da se utvrdi o čemu je riječ,  naglasio je.Plenković.

"Moja poruka je da želim smiriti tenzije, maknuti teme i podizanje retorike iz predizborne kampanje", kazao je Plenković, koji je posjetio Drniš u sklopu predizborne kampanje

Također je istaknuo da je Bosna i Hercegovina prioritet HDZ-a, u kontekstu susjednih zemalja, odnosno napredovanje Hrvata kao konstitutivnoga naroda u BiH.

Nakon toga slijedi i rješavanje rezidualnih pitanja sa Srbijom. "Znat ćemo riješiti pitanja naših branitelja, kao i apostrofirati rješavanje spornoga zakona", poručio je Plenković.

Drniško je područje posebno patilo tijekom Domovinskoga rata, rekao je predsjednik HDZ-a Plenković, komentirajući to razdoblje.

"Sasvim je jasno da je došlo ne samo do oružane pobune u Republici Hrvatskoj, nego je došlo i do okupacije hrvatskog teritorija, koje smo oslobodili vojno-redarstvenom operacijom Oluja, a prije nje i Bljeskom. Hrvatska je bila žrtva, a Beograd je bio agresor", zaključio je Plenković.

Pročitajte više