Plenković o Milanovićevoj izjavi o klimi i Romima: Pa nije valjda to rekao

Foto: Screenshot N1

PREMIJER Andrej Plenković i nekoliko ministara bili su danas na sastanku Županijskog stožera civilne zaštite Karlovačke županije na kojem je rečeno da je 466 objekata pretrpjelo štetu u nevremenu. Plenković je, između ostalog, obećao pomoć "u svemu što je za sanaciju potrebno". Potom je dao izjavu za medije.

Komentirao je izjavu predsjednika Milanovića da je "bolje klimu prodati Romima nego je staviti na 25 stupnjeva".

"To je rekao? Pa nije valjda to rekao? Ja se nadam za njega da to nije rekao. Je? Malo mi ga je onda žao. Mislim da baš nije najmudrije da predsjednik tako nešto kaže o Romima, o ljudima koji su isti kao vi i ja", rekao je Plenković te dodao da to nije jedino zbog čega mu je žao Milanovića.

"Da mi radimo kao Milanović, ne bi bilo ni eura ni Schengena..."

Ponovo je kazao da je Milanović "brutalno izvrijeđao" visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta. "Sve što smo mi radili on je svojim izjavama minirao. Ako misli zvati nas da se bavimo vanjskom politikom kako on radi, onda bojim se da ne bi bilo ni eura, ni Schengena, ni OECD-a…", dodao je.

Plenković je rekao da misli da ono što je Schmidt donio nije dovoljno i da "nije dobro ako je odustao od dijela paketa koji je najavio kada je riječ o izmjenama ustava Federacije i izbornog zakona koje bi omogućile Hrvatima ravnopravnost".

Još jednom je osudio jučerašnje izjave šefa Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića o "prebrojavanju". "Loše, to sam već osudio. Katastrofalno. Što je to, priprema za rat? Kako drugačije protumačiti takve izjave… Ne zvecka se oružjem, ali se koristi apsolutno neprihvatljiva retorika", rekao je.

Pročitajte više