Plenković se obračunao sa Zekanovićem

Foto: Marko Lukunic/PIXSELLSanjin Strukic/PIXSELL

PREMIJER i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković obračunao se s Hrvojem Zekanovićem iz Hrvatskih suverenista. 

Osvrćući se na skorašnje izbore u HDZ-u Plenković je prvo rekao da mu je splitsko-dalmatinski županijski HDZ jedan od najvažnijih te da on i njegov tim "Odvažno za Hrvatsku" želi potporu u toj županiji i cijeloj Dalmaciji. Na upit kako komentira izjave iz, kako se izrazio novinar, radikalne desnice da oni žele referendum za hrvatsku kunu, Plenković je kazao kako je tu riječ "o politici koju ja ne bih nazvao suverenističkom nego politika koja je izolacionistička."

"Ako danas postoje stranke koje po meni imaju anakroni karakter, krivo mi je da to govore, i imaju izolacionističku agendu", rekao je.

 Na opasku kako iz tog miljea kažu da je on izdajnik jer nije pitao hrvatski narod želi li euro, Plenković je  uzvratio da to "ne zavrjeđuje komentar".

"Ako je to bio gospodin  Zekanović, to je čovjek koji bi morao svaki dan zahvaliti Andreju Plenkoviću što je saborski zastupnik - što uopće ima ovakvo eksponiranje javno - onda je to jako deplasirano, neprimjereno. To je razlika između odgovorne politike HDZ-a, koja je napravila sve što treba u ovom mandatu i koja vodi Hrvatsku u dobrom smjeru, u interesu naših građana, razumijevajući okolnosti u Europi i svijetu. Oni koji malo slabije te teme razumiju, koji nisu postojali u vrijeme kad je sva ova  pitanja o kojima oni danas govore predsjednik Tuđman rješavao - to je nešto što moramo snažnije tumačiti hrvatskom narodu", kazao je.

Dodao je kako će o euru biti još rasprave te da ga "ne iznenađuju ove grube diskvalifikacije jer su u biti dio njihove stalne retorike".

"Mi ne idemo prema europodručju zato što nam se to sviđa, nego gledamo što je bilo s drugima i gledamo koliko je Hrvatska već eurizirana, koliko ima štednje u eurima, koliko imate kredita u eurima. Kad pogledate to - onda ćete vidjeti da je euro praktički tu, a mi jako cijenimo kunu. To ne znači ništa protiv kune nego znači normalan korak naprijed", zaključio je Plenković.

Pročitajte više