Plenkovića pitali o Šuici, opet se uzrujao i napao GONG

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Index

PREMIJER Andrej Plenković branio je hrvatsku kandidatkinju za članicu Europske komisije (EK) Dubravku Šuicu da je "deklarirala sve što je trebala deklarirati", a nevladinu organizaciju koja traži objavu njezine imovinske kartice optužio da "glumi neovisnu udrugu". 

Udruga GONG zatražila je od Šuice da zaustaviti višegodišnja nagađanja o porijeklu svoje imovine koja je, prema medijima, vrijedna pet milijuna eura.

Kada mu je u intervjuu za RTL novinarka postavila to pitanje, Plenković se ponovno uzrujao i napao GONG.

"Ta gospoda koja glume neovisnu nevladinu udrugu, a u biti rade jednu političku akciju i očito ne poznaju proceduru niti znaju što je gospođa Šuica već napravila", rekao je Plenković.

Novinarka ga pitala zašto Šuica jednostavno ne objavi imovinsku karticu

Upitan zašto Šuica ne objavi imovinsku karticu, Plenković kaže da će svi dokumenti biti na službenim stranicama EK-a nakon njezina izbora za potpredsjednicu komisije i povjerenicu zaduženu za demografiju i demokraciju. 

Saslušanje bivše gradonačelnice Dubrovnika, zastupnice u saboru i europarlamentarke održat će se 3. listopada u Europskom parlamentu. 

"Gospođa Šuica je, kome je trebala, deklarirala sve što je trebala deklarirati", rekao je Plenković i ponovio Šuičino objašnjenje porijekla imovine kada su je ranije ovoga mjeseca saslušavali zastupnici u Saboru. 

"Suprug gospođe Šuice je gotovo 40 godina pomorac i između ostalog kapetan duge plovidbe", izjavio je premijer. 

Plenković je istaknuo da će Hrvatska "sigurno ući u šengensku zonu" i da će se pitanje granice, zbog koje Slovenija prijeti blokadom, riješiti na drugi način.  "To više govori o njima", komentirao je Plenković poruke iz Ljubljane.

Komisija bi sredinom sljedećeg mjeseca trebala usvojiti izvješće o hrvatskom ispunjavanju kriterija za ulazak u šengenski prostor bez unutarnje kontrole granica u EU-u.

Za ulazak nije dovoljna pozitivna ocjena EK-a koja govori samo o tehničkoj spremnosti nego konačnu odluku donose zemlje članice.

Pročitajte više