Plenkoviću, da si ti u Africi, pleme bi te se odavno riješilo

Foto: Index, Jurica Galoić/Pixsell

PROSLAVE državnih praznika tipa Dana državnosti u normalnoj zemlji obično znače da narod ide na roštilj ili dulje spava, političari odrade dosadne protokolarne govore, a u redakcijama novina i portala dežuraju mlađi urednici jer se ništa ne događa.

Osim u Hrvatskoj. Jutros zaista ništa nije nagovještavalo da će se stvar pretvoriti u audiciju za novu verziju filma Glup i gluplji. No, počelo je s dežurnim na društvenim medijima Vlade, koja je službeno čestitala: „Svim hrvatskim ljudima, Hrvaticama i Hrvatima čestitamo Dan državnosti!“ Ljudima? Hrvatskim ljudima? Dobro da nije bilo ljudovima ili čovjecima (građevine smo već apsolvirali). Postoji pravni termin – građani. I on se koristi. Sve ostalo je ili neznanje ili provokacija. Ono kada moraš zaposliti malog od stranačkog kolege kao PR, a dečko markirao na satovima hrvatskoga…

Uzoriti kardinal ne zna tko je kriv

Onda se javi uzoriti kardinal Bozanić. Prvo je izjavio: „Ponekad se stječe dojam da se u određenim krugovima sustavno i suptilno promiče ruganje Domovini s pozivima da se je napusti.“ Evo, uzoriti, da odmah odgovorimo: ne, nismo suptilni, vrlo smo izravni jer našim građanima želimo bolju budućnost, a uz ovakvu politiku u Hrvatskoj je ne vidimo. A s domovinom, posebno ovakvom, se može i rugati – i to je dio sustava koji se zove demokracija.

Onda uzoriti nastavlja: „Naša je Domovina obdarena plodnom zemljom, čistim vodama, sinjim morem i plodovima od kojih se mnoge jeftino izvozi u inozemstvo da ih se ondje obradi i vrati nama da bismo ih skupo kupovali. Nameće se stoga pitanje: što je ono što u nas usporava željeni napredak?“ Pa ako u prvom redu ispred vas stoje Plenki, Njonjo i Kolinda, a vi pitate što nas usporava u razvoju, to možemo shvatiti samo kao vic. Ili da ste uzeli pogrešne naočale.

Afrika kao usporedba

Kako šećer dolazi na kraju, Plenković ispaljuje nešto do sada neviđeno. Govoreći da demografski problemi nisu od jučer, navodi: "Taj trend je svojstven mnogim zemljama u Europi upravo naše veličine, to je jedno od temeljnih pitanja, i jučer smo dijelom o tome govorili, imate ogromne demografske plus trendove u zemljama Afrike i Srednjeg istoka gdje je sasvim drugačija situacija, tamo je takvo siromaštvo da bi svi vapili da imaju standard kakav je u Hrvatskoj."

Pa dobro, Plenkoviću, kako se usuđuješ u zemlji gdje si na čelu vlade, u zemlji čiju neovisnost se sanjalo, za koju se borilo i za koju se ginulo – 23 godine nakon rata od kojih tvoja stranka upravlja istom nekih 15, uopće uspoređivati Hrvatsku s afričkim zemljama? Moramo biti sretni što ne radimo cijeli dan u polju, što imamo hitnu pomoć i što imamo osnovnu školu? Što imamo pitku vodu (makar za neke gradove više ni to nije sigurno)?

Djeca rođena nakon Oluje ove godine postaju magistri struke, ona rođena nakon mirne reintegracije Podunavlja prvostupnici, umjesto da se približavamo jednoj Austriji, ti i HDZ nemate ništa pametnije reći nego nas usporediti s Afrikom?

A usporedba s Afrikom je jasna – u Europskoj uniji samo je Bugarska još iza nas, i to kako se Bugarska razvija, neće ni to biti dovijeka, neće proći 10 godina i oni će nas prestići. Priznajte napokon, gospodo, da ste od prosperitetne, umjereno razvijene zemlje pune potencijala napravili europsko dno kojem sada ostaje samo usporedba s Afrikom. Kao što su u udžbenicima u doba Jugoslavije kod usporedbi uvijek stavljali Albaniju – kako ne bismo bili baš zadnji. Gdje je usporedba s Poljskom, Češkom, Slovačkom, pa čak i Rumunjskom? Svima onima koji su još prije 20 godina prema nama bili sirotinja?

Nekada smo školovali inženjere za tu Afriku

Afrika! Pa u doba Juge smo od tamo primali sirotinju i školovali ih kako bi Afrikanci dobili svoje liječnike, lučke kapetane, hidrograđevinske inženjere i druge. Plenkoviću, umjesto da si danas na Dan državnosti donio plan kako da u pet godina postanemo nova Češka ili Slovačka, došli smo do usporedbi s Afrikom i patetičnih priča zašto ljudi odlaze – odlaze radi tebe, radi Njonje, radi Kolinde i radi stotina i tisuća vas samozvanih lidera koji o poslu vođenja suvremene države nemaju pojma. Jer da znate – ne bismo bili tu gdje jesmo. Na dnu Europe.

Morate još biti sretni da nismo Afrika, jer da jesmo – Plenkoviću, ti bi kao poglavica s cijelom svojom svitom bio ostavljen negdje u prašumi ili pustinji, pa da se snalazite tako pametni. Misliš da plemena demokratski postupaju prema onima koji ih dovedu u krizu? Da bi vas seljani hranili? Tražili biste okolo drugo pleme i molili da vas prime kako biste opstali.

Čak i neki u Africi su nas prestigli

Usput, formalno gledano – nismo u potpunosti ni ispred Afrike. Prema podacima MMF-a, BDP po stanovniku je veći u Ekvatorijalnoj Gvineji (druga je stvar što je užasno raspodijeljen), no recimo svega petinu lošiji standard ima jedan Gabon (opet uz velike socijalne razlike).

Hrpe otočnih zemalja su ispred nas: Bahami, Antigua i Barbuda, Sveti Kristofor i Nevis, Sejšeli – otoci pogubljeni po oceanima uza sve logističke probleme uspijevaju biti uspješniji od nas, države gotovo u sredini Europe! Države s autocestama, sveučilištima, trgovačkom tradicijom, svime potrebnim za normalan i uspješan razvoj.

Vama je Hrvatska samo odskočna daska za karijeru EU ili NATO potrčke

Da je u Hrvatskoj dobro – ne biste svi vi u vrhu politike gradili briselske karijere, neki slali djecu u diplomatske škole i držali u rezervi motku za preskakanje granice kako biste bili EU, NATO ili čiji god dobro plaćeni potrčci.

U tome i jest problem, premijeru, vas i veći dio vlade i predsjednicu sve ovo nervira – Hrvatska vam je samo odskočna daska za kakvu svjetsku karijeru, a neuspjeh koji se događa vam je na neki način ugrožava. Već ste zamislili dobro lobiranje tijekom presjedanja Hrvatske Europskom unijom 2020., umreženi gosti, šampanjci, mali sendviči s finim maslacem i kavijarom, idealnih pola godine za lobiranje vlastite buduće karijere u Bruxellesu ili New Yorku. Hrvatska, općenito, ni vas ni tu ekipu oko vas ne zanima previše. Vi, premijeru, imate EU, predsjednica ima NATO, Hrvatska, ta „Afrika sa strujom“, tu je samo odskočna daska. Neka odgura još par godina, bez da se moraju raditi ikakve reforme.

Uostalom, dragi čitatelji, kada vas EU činovnici ili NATO tajnice pozivaju da ne napuštate Hrvatsku, stvarno mislite da to rade radi vas?

Pogledajte Plenkovićeve bisere

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više