Plenkoviću puca tlo pod nogama, pobuna u HDZ-u je sve otvorenija i jača

Foto: Petar Glebov/ Pixsell, Hina

ANDREJ Plenković se, praktički iz čista mira, našao u vrlo nezgodnoj situaciji, a ako dođe do još neke nepredviđene situacije, aktualni bi premijer lako mogao izgubiti tlo pod nogama u HDZ-u.

Naime, kandidatura Brune Esih, nezavisne zastupnice koja je u Sabor ušla preko liste HDZ-a skupivši preko 10.000 preferencijalnih glasova, potpuno je podijelila HDZ-ovce.

Nemojmo se varati, desno krilo HDZ-a voli Brunu Esih isključivo zbog njenih ekstremnih stavova o komunizmu kao i zbog činjenice da joj je jedini plan i program da samo i isključivo o tome priča. No, podršku jednog dobrog dijela HDZ-a, možda ne još javnu, zasigurno ima.

Potporu joj je javno dao Zlatko Hasanbegović, ugledni i visokopozicionirani član HDZ-a ali i zagrebačke podružnice te stranke.

"Ona je dobar kandidat. HDZ ima drugog kandidata kojeg je predložio Plenković. Prgomet je jedini kandidat kojeg HDZ ima. Istaknut je u legalnoj proceduri, a konačni pravorijek dat će birači", izjavio je Hasanbegović prije nekoliko dana odbacivši mogućnost da on sudjeluje u izborima.

"Bruni Esih nije potrebna pomoć, ona je autentični kandidat. Ima program i stajališta. Ja ni na koji način ne sudjelujem na lokalnim izborima u Zagrebu", poručio je Hasanbegović.

Za Puhovskog je Hasanbegović kukavica

Tako je Hasanbegović napravio ono što će politički analitičar Žarko Puhovski nazvati kukavičlukom.


"Hasanbegović se drži kukavički, drugačije rečeno on taktizira. On se još nije odlučio da bude netko tko je izvan stranke, on je odlučio sjediti na dvije stolice. Još se ne može odlučiti jer je shvatio da su sve desne varijante bez HDZ-a loše prošle. Njegova izjava je kukavička, podržava Esih, a ostaje u stranci. Logika pluralističke demokracije je da je najveći grijeh kandidirati se protiv stranke. Po toj logici, Esih je morala odmah biti maknuta iz kluba, a ovo pokazuje da ni vodstvo HDZ-a ne zna koja je opcija jača, i oni taktiziraju", rekao je Puhovski prije nekoliko dana u razgovoru za Index.

No, Hasanbegovićeve riječi podrške Bruni Esih, makar i umivene, jako je dobro shvatio Andrej Plenković.

"Očekujem od Hasanbegovića i svih članova HDZ-a u Zagrebu da čvrsto i angažirano podupru Dragu Prgometa u Zagrebu kao našega legitimnog, kvalitetnog kandidata koji će u Zagrebu i za sebe i za HDZ napraviti sjajan rezultat", rekao je Plenković u razgovoru za RTL, dodavši kako ga druge kandidature ne zanimaju.

"Oni koji budu radili eventualno protiv našega kandidata - za to će snositi posljedice", naglasio je šef Vlade i HDZ-a.

Dodao je kako neće tolerirati nikoga tko se poziva na birače HDZ-a, a nije član HDZ-a, te nikoga tko politiku i retoriku koja ne pripada HDZ-u, ponekad i na opskurne načine nastoji predstaviti kao politiku HDZ-a, jasno aludirajući na Brunu Esih.
 
"Birači HDZ-a izabrali su mene, ovu Vladu, povjerenje u profil HDZ-a kojeg ja gradim, pa očekujem da se to vidi i u Zagrebu", dodao je Plenković.

"Ako netko kani na izborima podržavati opcije koje nisu HDZ, sretan mu put, otvorena su mu vrata", dodao je Plenković u razgovoru za Novu TV.

Plenković odmah poklopio Hasanbegovića

Nije pretjerano reći da je ovo bio jedan od najbržih, ali i najjasnijih Plenkovićevih istupa. Za razliku od mnogih prilika i tema kad se šef HDZ-a skriva iza diplomatskih odgovora novinarima, prema Hasanbegoviću je bio prilično otvoren.

No, onda se dogodilo nešto što Plenković možda nije očekivao, a što bi moglo imati snažne posljedice po poziciju šefa HDZ-a. Dan poslije oštrog Plenkovićevog istupa o tome kako neće tolerirati podršku drugim kandidatima, otvorenu podršku Esih dao je i Andrija Hebrang.

Hebrang je u razgovoru za Index otvoreno podržao Brunu Esih i rekao kako se ne boji izbacivanja iz stranke.


"Zašto sam rekao da podržavam gospođu Brunu Esih? Zato što ja spadam među dva milijuna Hrvatica i Hrvata čiji su preci pokopani na nepoznatom mjestu, a ubijeni od komunističke ruke nakon Drugog svjetskog rata. Nas dva milijuna koji želimo znati gdje su grobovi naših predaka, koji želimo imati obilježen grob, ako već ne možemo identificirati svakog pokojnika, zalažemo se da se ti grobovi otkopaju. Da se te kosti dostojno pohrane i naravno obilježe. To je temeljno pravo svake žrtve", poručio je Hebrang bez imalo izmotavanja o svojim razlozima. Kao što smo rekli u uvodu, upravo je priča o komunistima i partizanskim zločinima najbolji program Brune Esih za pridobivanje birača.

Hebrang prkosi Plenkoviću bez puno straha

Hebrang je rekao i kako se ne boji isključenja iz stranke.

"Ne bojim se jer ja sam jedan od utemeljitelja HDZ-a i prošao sam sve scile i haribde jedine državotvorne stranke i prema tome, ne bojim se. Hrvatska demokratska zajednica se zove demokratska jer posluje i radi u okvirima demokracije. U demokraciji svaki građanin, pa tako i ja, ima pravo na političko opredjeljenje. Naravno, unutar političke doktrine koju zastupa Hrvatska demokratska zajednica", rekao je Hebrang.


Svojim istupom Hebrang je u nezgodnu situaciju doveo Andreja Plenkovića. S jedne strane, otvoreno mu se suprotstavio pozivajući se, s punim pravom, na demokraciju i pravo svakog člana da ima drugačije stajalište. S druge strane, otvorio je Pandorinu kutiju. Plenković je otvoreno rekao kako podršku drugim kandidatima neće tolerirati, a samo dan poslije Hebrang je to ignorirao.

Puca li Plenkoviću tlo pod nogama?

Što će biti sljedeće? Hoće li Plenković iskoristiti stranačke mehanizme da bi zaustavio nezadovoljnike ili će ih pustiti i riskirati da se broj pobunjenika ne otme kontroli. Činjenica je da HDZ-ov kandidat Drago Prgomet ne stoji dobro u anketama, a velik broj članova ne može mu oprostiti koketiranje s Milanovićem i SDP-om. S druge strane, Bruna Esih govori točno ono što je velikom broju HDZ-ovaca bitno, a to je da su komunisti i partizanski zločini.

U svakom slučaju, bit će zanimljivo vidjeti hoće li biti još istaknutih članova stranke koji će prkositi vodstvu. HDZ-ovci obično bez puno pitanja čine ono što im vodstvo stranke, ma koje god bilo, kaže. No, ovdje definitivno postoji pukotina koja bi se mogla proširiti.

 

Pročitajte više