Plenum Filozofskog i čelnici pet sindikata pozivaju na prosvjede: "Narod mora voditi borbu"

PLENUM Filozofskog fakulteta u Zagrebu je u proglasu i službeno podržao prosvjede za smjenu Vlade Jadranke Kosor. Priopćenje Plenuma prenosimo u cijelosti.

U trenutku kada su građani preplavili ulice hrvatskih gradova, plenum Filozofskog fakulteta u Zagrebu i službeno staje uz taj bunt u zajedničkom djelovanju protiv protunarodnih političkih struktura i ekonomskih “vizija” koje vode daljnjoj i potpunoj privatizaciji i komercijalizaciji javnog dobra – od zdravstva, školstva, znanosti do prirodnih resursa.

"Narod mora voditi borbu"

I dalje držimo da narod – kao jedini politički subjekt, treba voditi ovu borbu do konačne artikulacije svojih zahtjeva i njihove provedbe. Nametanje kojekakvih lidera samo je pokušaj preslikavanja već postojeće hijerarhije koja već dvadeset godina stvara političke elite u otvorenoj i javnoj alijansi s korporativnim strukturama.  Pokušaje  pojedinačnih samopromocija i nametanja, kojima smo svjedočili početkom bunta, treba odbaciti narodnim odlukama koje će proizaći iz rasprave u kojoj će sudjelovati svi (i koja će težiti općem konsenzusu) i koja će u konačnici biti izraz većine. Takvu – direktnu – demokraciju smatramo jedinom alternativnom političkom formom trenutnim modelima koji produciraju “vođe” koje su dovele do socioekonomskog stanja koje je i izvelo mase na ulice.


Formiranje fronte nezadovoljstva, kojoj smo svjedoci zadnjih nekoliko tjedana, treba iskoristiti za suštinske društvene promjene koje će značiti i promjene koncepcije demokracije u četverogodišnjim ciklusima koji su se pokazali dovoljnim vremenskim periodom za osiromašenje naroda i  stvaranje još većih socijalnih razlika bez obzira na to o kojim se parlamentarnim stran(k)ama radi.

Javno iskazan glas građana ne udaljuje nas od Europe

Javno iskazan glas građana Republike Hrvatske zapravo nas ne udaljuje od Europe, nego  ujedinjuje u zajedničkoj borbi. Zajedno s nama i europski narodi – od Portugala, Španjolske i Grčke pa do Irske i Velike Britanije – bore se protiv istih tendencija koje su im nametnuli lokalni provoditelji mjera neoliberalnog kapitalizma koji je već odavno jedina agenda Europske unije. Našli smo se u situaciji da se pred konačan ulazak u tu ekonomsku zajednicu suprotstavimo stvorenom stranačkom, ali očito ne i narodnom, konsenzusu o integraciji ove države u uniju koja počiva na krhkim ekonomskim i političkim temeljima i koja perpetuira nejednakosti već uspostavljene u  "tranzicijskom" periodu.


Po prvi put na vidljivoj i svima dostupnoj političkoj pozornici – ulici – imamo ujedinjene obespravljene radnike, zakinute seljake, društveno svjesne znanstvenike  u javnoj borbi za javno dobro, protiv otvorenog dokidanja prava konstitutivnih svakoj demokraciji. Stoga mi, studenti sudionici plenuma Filozofskog fakulteta, pridruženi smo pokretu koji se upravo stvara kao nastavku dugotrajne borbe za ostvarenje demokracije koja proizlazi iz interesa javnosti, koja nije samo puka kulisa iza koje se smišljaju nova, a zapravo stara rješenja izlaska, tj. nastavka dugotrajne krize imanentne vladajućem sistemu.

Sindikati pozivaju na ulice

Sindikat zaposlenika u socijalnoj skrbi, Sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, Radnički sindikat HZMO-a, Nezavisni cestarski sindikat i Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod službenim su priopćenjem pozvali sve svoje članove da se uključe u subotnje prosvjede. U sindikalnom se priopćenju ističe da su prosvjedi građanski odgovor na duboku moralnu, socijalnu, gospodarsku i političku krizu.

"Sindikati uvijek, a napose u ovakvim važnim trenucima, trebaju biti s nezadovoljnim građankama i građanima", poručuju sindikati koji podržavaju zahtjeve prosvjednika da vlada Jadranke Kosor podnese ostavku i da se što prije raspišu novi izbori.

Uhićen zbog bacanja jaja na prosvjedu

Zagrebačka policija uhitila je 19-godišnjeg A.M. kojeg terete da je na prosvjedu u petak bacao jaja prema zgradi HDZ-a i specijalnim policajcima koji su čuvali središnjicu vladajuće stranke. Protiv mladića je podignuta prekršajna prijava zbog remećenja javnog reda i mira. A.M. se na ispitivanju u policijskoj postaji, kako doznajemo, branio tvrdnjama da uopće nije bio na prosvjedu. Nakon ispitivanja pušten je da se brani sa slobode.

Pročitajte više