"Po Holbrookeu Hrvati su trebali nestati iz BiH, i tu treba tražiti mogućnost izbacivanja Hrvata iz optužnice Karadžiću"

VESO VEGAR, glasnogovornik bosanskohercegovačke stranke HDZ 1990, izjavio je da bi skraćenje optužnice protiv Radovana Karadžića koje bi značilo izbacivanje optužbe za zločine protiv hrvatskog naroda, bilo apsolutno neprihvatljivo, javlja Pincom.info.

Vegar kaže da bi s pravnog aspekta to značilo ignoriranje žrtava hrvatskog naroda u BiH koje su prve pale, te je napomenuo da je u Republici Srpskoj koja je djelo Radovana Karadžića i onih koji su je legalizirali kroz Daytonski sporazum, hrvatski narod doživio temeljito etničko čišćenje razmjera genocida.

S političke strane, nastavlja Vegar, time bi se još jednom potenciralo mišljenje i praksa, po kojoj su za BiH bitni samo Bošnjaci i Srbi kao dva naroda nositelja dva entiteta, i Hrvatima kao malom, slabom narodu, skoro nacionalnoj manjini.

"Po Holbrookeu je BiH podijeljena na srpski i bošnjački entitet te su Hrvati trebali nestati"

Predsjednik HKDU BiH Ivan Musa u izjavi za Pincom.info podsjetio je kako je pred početak rata u BiH Radovan Karadžić izjavio da jedan narod treba nestati iz BiH.

"Nema dvojbe da je po tom modelu napravljen Daytonski sporazum, po Holbrookeu je BiH podijeljena na srpski i bošnjački entitet. Jasno je da, po Holbrookeu, Hrvati trebaju nestati iz BiH, i tu treba tražiti svaku mogućnost izbjegavanja spominjanja Hrvata u optužnici u bilo kojem smislu, oni su usputna šteta u BiH, njih i nema te nisu važni", rekao je Musa.

D.M.
Foto: AFP

Pročitajte više