Po treći put ukinuta presuda za bogatog ubojicu starca

TAJKUN VLADO KOLAK, vlasnik Prigorke, još je prije deset godina zbog spora oko zemljišta usmrtio 70-godišnjeg Vjekoslava Puđaka, radi čega je osuđen na tri godine zatvora. No, zbog krivo utvrđenog činjeničnog stanja Vrhovni sud RH ukinuo je presudu te predmet vratio Županijskom sudu na ponovno suđenje.

Dana 6. veljače 1995. godine Kolak je s urednim papirima došao na zemljište oko kojeg se Prigorka sporila s vlasnicima, starosjediocima koji su bili uvjereni da im je poduzetnik uz pomoć političkog zaleđa preoteo zemlju. Među starosjediocima je bio i Puđak, a njegova je skupina kamionima Kolaku htjela zapriječiti ulaz na zemljište.

Navodno su imali pripremljene i "Molotovljeve koktele", te su bili naoružani noževima, sjekirama i vatrenim oružjem. Nakon što je Puđak fizički nasrnuo na Kolaka, poduzetnik ga je udario pištoljem, navodi Jutarnji list. Starac je potom dohvatio šipku i krenuo na njega. To je bilo ono posljednje što je učinio, jer mu je Kolak hicem oduzeo život.

U cijeloj priči sporno je to da li je Kolak starca ubio u samoobrani. Tijekom istrage Puđakov sin promijenio je iskaz; prvo nije spominjao napad svog oca, da bi kasnije ipak dodao kako je vidio šipku u očevim rukama.

Županijski sud Kolaka je prvotno proglasio krivim za ubojstvo u prekoračenju nužne obrane. Kolak je osuđen na tri godine zatvora, no Vrhovni sud ukinuo je tu presudu smatrajući da je loše obrazložena. Niži sud dobio je upute na što mora obratiti pozornost u ponovljenom postupku. No, ponovo se dogodila ista stvar, te je Kolak osuđen na tri godine zatvora za prekoračenje nužne obrane.

Kolakovi branitelji uložili su žalbe koje je Vrhovni sud sada prihvatio, uz objašnjenje kako je činjenično stanje opet pogrešno utvrđeno.

(Foto: Jutarnji list)

Pročitajte više