Pobuna liječnika u Klaićevoj zbog zapošljavanja - v.d. ravnatelj Bahtijarević odbacuje optužbe

Foto: Index

DIO liječnika Klinike za dječje bolesti Zagreb nezadovoljan je načinom na koji v.d. ravnatelj Zoran Bahtijarević vodi bolnicu.

Upravi Klaićeve bolnice u ožujku je upućena predstavka u kojoj liječnici - voditelji odjela, upozoravaju na, prema njihovom mišljenju, nepotrebno zapošljavanje nemedicinskog osoblja zbog kojeg su znatno povećani troškovi plaća.

U dopisu koji je upućen upravi bolnice krajem ožujka ove godine navodi se da novom sistematizacijom radnih mjesta dolazi do povećanja broja zaposlenih, broja rukovoditelja i to najviše u nemedicinskim službama.

Rastu troškovi zaposlenih

Upozoravaju i na upitnost ekonomske održivosti nove organizacije jer se rashodi za zaposlene penju na 25,8 milijuna kuna godišnje, dok su 2016. godine iznosili oko 9 milijuna kuna, a 2014. oko 6,8 milijuna kuna.

Također, navode i da je tijekom ove godine raspisan natječaj za zapošljavanje više od 30 novih djelatnika.

Za komentar ovih navoda zamolili smo v.d. ravnatelja dr. Zorana Bahtijarevića, koji kaže da je do nezadovoljstva liječnika - voditelja odjela došlo jer se želi racionalizirati broj voditeljskih mjesta, kao i zbog toga što inzistira na izvršavanju obveza svakog od njih.


Pojašnjava i da je do povećanja nemedicinskog osoblja došlo prije svega zbog zapošljavanja spremačica, jer su raskinuti ugovori s vanjskim servisima koji su pružali te usluge.

"Predstavka dijela liječnika Klinike za dječje bolesti Zagreb na koju se referirate, a koja je upućena upravi Klinike 24.03.2017. referira se na razdoblje prosinac 2014. godine i prosinac 2016. godine.

Sva zapošljavanja u Klinici u navedenom razdoblju izvršena su na prijedlog struke, uz suglasnost upravnog vijeća Klinike i konačnu suglasnost Ministarstva zdravstva RH te ih u svakom slučaju smatramo opravdanima.

Ukupno povećanje financijskog troška za zaposlene u 12. mj. 2016. godine iznosi 4,5 % u odnosu na 12.mj. 2014. godine.

Raskinuti su ugovori s vanjskim servisima pa su zaposlene spremačice

Privid povećane zaposlenosti nezdravstvenog osoblja čini zaprimanje određenog broja spremačica. Međutim, ovdje se ne radi o novom zapošljavanju, odnosno o novim radnim mjestima, već se radi o radnim mjestima koje poslove su do sada obavljali vanjski servisi (tkz. outsourcing).

Zbog nezadovoljstva vanjskih servisa financijskom naknadom za njihov rad, te nezadovoljstva Klinike radom vanjskih servisa koji nisu specijalizirani za specifičnost obavljanja rada u zdravstvenim ustanovama došlo je do raskida ugovora s vanjskim pružateljem usluge čišćenja.


Zbog toga je bilo neophodno potrebno na upražnjena radna mjesta zaposliti nove spremačice.
U odnosu na navode o povećanju voditelja nezdravstvenih ustrojstvenih jedinica valja istaknuti kako se je u predmetnom razdoblju osnovan samo Odjel za podršku pacijentima, a koji Odjel je bilo nužno potrebno osnovati slijedeći smjernice u suvremenoj europskoj i svjetskoj medicini, posebice stoga što su korisnici usluga Klinike specifična populacija – djeca i adolescenti. Naglašavamo kako je za voditelja ovog Odjela imenovana osoba koja preko 20 godina radi u Klinici, te stoga nije bilo novog zapošljavanja.

Nezadovoljni su jer želimo racionalizirati broj voditelja

Posebno smo ponosni da KDBZ ima među najboljim omjerima broja radnika i voditeljskih pozicija među svim bolnicama 1. kategorije. Nezadovoljstvo navedenih djelatnika (koji su svi voditelji Odjela), upravo je uzrokovano činjenicom da želimo dodatno racionalizirati broj voditeljskih mjesta, te da inzistiramo da svaki voditelj i djelatnik mora ostvariti obaveze iz Ugovora", stoji u pisanom odgovoru iz Klinike koji potpisuje dr. Bahtijarević.

Poslali smo upit i Ministarstvu zdravstva, no do objave teksta nismo dobili odgovor.

Pročitajte više