POČELA ŠKOLA BIOLOŠKE ANTROPOLOGIJE

Trideseta škola biološke antropologije, koja će se pet dana održavati u Zagrebu i Hvaru, počela je jutros u Zagrebu.

Sudionike škole pozdravio je ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac, koji je pokrovitelj ovogodišnje škole, a tema joj je "Molekularna genetika u istraživanju evolucije i raznolikosti čovjeka".

Predsjednik Organizacijskog odbora škole i voditelj zagrebačkog Instituta za antropologiju Pavao Rudan kratko je predstavio važnija događanja u razvoju antropološke znanosti u Hrvatskoj.

Hrvatski antropolozi u okviru međunarodnih znanstvenih projekata vode mnoga istraživanja koja imaju svjetski značaj, organiziraju antropološke europske i svjetske skupove te izdaju znanstveni časopis "Collegium antropologium" koji je prije dvije godine bio proglašen najcitiranijim svjetskim časopisom na području društvenih znanosti.

Uvodno predavanje "Zašto proučavati ljudsku evoluciju i kako" održao je počasni gost Luigi Luca Cavalli-Sforza sa Sveučilišta Stanford u SAD-a koji je danas dobio odlikovanje škole.

Tijekom prvog dana bit će održano sedam predavanja vodećih svjetskih stručnjaka iz molekularne genetike i biološke antropologije.

Nastavak skupa održat će se na Hvaru.

Ovogodišnja škola nastavak je dugogodišnje suradnje vrhunskih svjetskih i hrvatskih antropologa čija je zapažena tema holističko istraživanje seoskog stanovništva u Hrvatskoj, posebno seoskih zajednica na Jadranu.

(Hina) xiluc ymc

Pročitajte više