POČELI IZBORI U DVJEMA NJEMAČKIM SAVEZNIM ZEMLJAMA

Nijemci su u nedjelju počeli s glasovanjem na izborima u dvije savezne zemlje, a očekuje se da će socijaldemokrati kancelara Gerharda Schroedera doživjeti uvjerljiv poraz zbog stagnacije gospodarstva.

Ankete predviđaju da će ta stranka u Schroederovoj rodnoj Donjoj Saskoj vlast izgubiti, a u Hessenu, u kojemu je i financijsko središte Frankfurt, neće uspjeti doći na vlast umjesto konzervativaca.

Čak ni protivljenje ratu u Iraku, što mu je u rujnu prošle godine pomoglo da osvoji još jedan mandat, neće Schroederu pridobiti dovoljan broj glasova od deset milijuna glasača u te dvije njemačke savezne države, pokazuju ankete.

Biračka su se mjesta na ovim izborima, prvome ispitivanju volje birača od parlamentarnih izbora u rujnu, otvorila u osam ujutro, a zatvorit će se u 18:00 i tada će biti objavljeni preliminarni rezultati.

Analitičari ocjenjuju da se Schroederova popularnost znatno smanjila zbog porezne politike, masovne nezaposlenosti i neuvjerljivih gospodarskih reforma, ali kancelar odbija mogućnost podnošenja ostavke u slučaju da njegovi socijaldemokrati izgube izbore.

No izborni bi poraz sigurno naštetio njegovu položaju u stranci, a gubitak Donje Saske konzervativcima bi dao važniju ulogu jer bi ojačao njihovu većinu u Bundesratu, gornjem domu parlamenta, gdje je zastupljeno 16 njemačkih saveznih zemalja.

Pročitajte više