Počeli radovi na kontejnerskom terminalu Brajdica, produbljuje se morsko dno

Foto: EPA

RADOVI na projektu produbljivanja morskog dna južnog veza uz Kostrensko pristanište na kontejnerskom terminalu na Brajdici, koji će unaprijediti infrastrukturu u riječkoj luci, a vrijedni su 97,7 milijuna kuna, predstavljeni su u petak na konferenciji za novinare.

O projektu su govorili ravnatelj Lučke uprave Rijeka Denis Vukorepa i izvršni direktor koncesionara, tvrtke Jadranska vrata (Adriatic Gate Container Terminal - AGCT) Emmanuel Papagiannakis.

Ukupna procijenjena vrijednost projekta "Unaprjeđenje infrastrukture u luci Rijeka - produbljenje južnog veza AGCT (POR2CORE-AGCT dredging)" je 17,3 milijuna eura. Projekt se s 20 posto sufinancira iz Instrumenta za povezivanje Europe (CEF), a 80 posto novca osigurava iz vlastitih sredstava Lučka uprava Rijeka, koja projekt i provodi.

Projekt obuhvaća radove na produbljivanju morskog dna uz 100 metara obalnog zida južnog veza, čime će dubina mora biti izjednačena na 14 metara na cijeloj operativnoj obali Kostrenskog pristaništa na kontejnerskom terminalu Brajdica, dugačkoj ukupno 428 metra.

Očekuje se da će to, s obzirom na to da u riječkoj luci svake godine pristaje sve više kontejnerskih brodova, dodatno unaprijediti poslovanje Jadranskih vrata i omogućiti da ni najveći brodovi koji dolaze na terminal, nemaju količinska ograničenja. Uz to, povećat će se i sigurnost i skratiti vrijeme za privez i odvez svih kontejnerskih brodova.

Ugovor za izvođenje radova od 97,7 milijuna kuna s PDV-om potpisali su u lipnju predstavnici Lučke uprave Rijeka i izvođača, tvrtke NUOVA CO.ED.MAR S.r.l.

Gradilište je otvoreno 24. kolovoza, pripremni radovi su započeli u rujnu, a prije nekoliko dana započeli su radovi bušenja pilota. Očekuje se da će radovi biti završeni do kraja sljedeće godine.

Kako je kazao ravnatelj Lučke Uprave Rijeka Denis Vukorepa, riječ je o jednom od sedam infrastrukturnih razvojnih projekata za koje je osigurano sufinanciranje iz CEF-a, a koje s partnerima ili samostalno provodi Lučka uprava Rijeka.

Projekti se odnose na modernizaciju i izgradnju željezničke infrastrukture u luci, izgradnju novih intermodalnih kapaciteta te na rekonstrukciju i modernizaciju lučkih terminala, a ukupna vrijednost tog investicijskog ciklusa je 132,8 milijuna eura.

Izvršni direktor Jadranskih vrata Emmanuel Papagiannakis rekao je da u toj tvrtki očekuju da će ove godine premašiti rekord i do kraja sljedećeg tjedna prekrcati više od 300 tisuća kontejnerskih jedinica, a u planu je i nabavka novih dizalica.

Naveo je da se radi na još jednom CEF projektu za dodatno produbljenje, na dubinu od 16,5 metara uz cijelo Kostrensko pristanište, čime bi se omogućio prihvat kontejnerskih brodova sljedeće generacije i poboljšao protok roba između Azije i Europe.

Iz Jadranskih vrata su još naveli da je ta tvrtka u 2019. rasla 20 posto u odnosu na prethodnu godinu te da će rast u 2020., unatoč pandemiji covida-19, biti 12 posto u odnosu na lani.

U svibnju ove godine ostvaren je najveći mjesečni promet, a u listopadu najveći promet na željeznici u povijesti terminala, s udjelom u ukupnom prometu od 47 posto i povećanjem od 30 posto u usporedbi s istim razdobljem lani.

Tvrtka Jadranska vrata d.d. osnovana je 2001. kao tvrtka–kći Luke Rijeka, a 2011. u nju ulazi strateški partner - International Container Terminal Service Inc. (ICTSI), s 30-godišnjom koncesijom. ICTSI sada ima 51 posto, a Luka Rijeka 49 posto udjela u Jadranskim vratima.

Pročitajte više