POČELI REGIONALNI IZBORI U FRANCUSKOJ

Prvi krug regionalnih izbora u Francuskoj počeo je u nedjelju u 8:00 sati otvoranjem birališta u cijeloj zemlji, a na glasanju bi se, među ostalim, moglo odlučivati i o sudbini premijera JeanPierrea Raffarina.

Ovo je prva prilika za 42 milijuna francuskih birača da ocijene politiku vlade desnog centra otkad je došla na vlast u travnju 2002 godine.

Ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da će vladajuća desnica, koja je na vlasti u 15 od 26 regija, izgubiti neke od njih (spominju se I'Ile-de-France, Burgundija, Bretanja) budući da samo jedan od tri birača odobrava ono što je napravila Raffarinova vlada. U 10 regija na vlasti je ljevica, a u jednoj (Martinique) nezavisni.

Francuzi osuđuju vladu zbog porasta nezaposlenosti, zatim što nije poduzela odgovarajuće mjere prošlog ljeta kada je u valu vrućine umrlo oko 15.000 ljudi, kao i zbog niza reformi za koje vjeruje da idu u prilog interesima poslodavaca, a ne radnika.

Prema revidiranom francuskom izbornom zakonu, svaka stranka koja osvoji 10 posto glasova u prvom krugu kvalificirat će se za drugi krug koji se održava iduće nedjelje.

Predizborne ankete predviđaju slab odaziv birača, nezadovoljnih politikom vlade premijera Raffarina. Među ostalima, i njegova rodna regija Poitou-Charentes mogla bi preći u ruke socijalistima.

(Hina) xkga ydj

Pročitajte više