Počelo emitiranje satelitskog programa HRT plus

HRVATSKA radiotelevizija (HRT) započela je danas u 10 sati emitirati posebni digitalni satelitski program pod nazivom "HRT plus".

Novi je program, nakon državne himne, počeo prikazivanjem Vijesti u 10 sati, emisije posebno sastavljene za dodatni kanal Hrvatske televizije (HTV).

Početak rada "HRT-a plus" korak je u digitalizaciji nacionalnog radija i televizije, koji bi na digitalnu tehniku emitiranja u potpunosti trebali prijeći do 2008., rekao je glavni ravnatelj HRT-a Mirko Galić pri svečanom početku emitiranja novog HRT-ovog televizijskog programa.

Urednik "HRT-a plus" Veljko Đuretić ponovio je da će taj program biti dodatak dvama HRT-ovim zemaljskim televizijskim programima koji će ponuditi više u kategorijama informacije, zabave i sporta.

Tako će na primjer Vijesti dodatnog programa opširnije obrađivati događaje iz zemlje i svijeta od redovitih vijesti prvog i drugog programa, dok će Vijesti u 17,30 sati biti posvećene samo događajima iz svijeta. Prikazivat će se i sve regionalne kronike, dok će sportski program prikazivati sve događaje koji, kako ističu na HRT-u, nisu našli najbolje mjesto u zemaljskim programima.

Najavljeno je i da će HRT plus ponuditi više domaćih glazbenih emisija, kao i dokumentarnog, dramskog i filmskog programa. Program će se emitirati svakodnevno od 10 sati prijepodne do 2 sata ujutro.

Na HRT-u ističu da je dodatni satelitski program pokrenut u želji da se gledateljima ponudi jednaka količina programa, unatoč tome što je Zakon tu kuću "ograničio" na dva zemaljska televizijska programa. Kako se HRT plus ne emitira preko zemaljskih odašiljača, nego satelitski, za njegov prijam treba imati digitalni satelitski prijamnik i karticu za dekodiranje, a program su u distribuciju uvrstili i mnogi koncesionari kabelskih televizija.

Pročitajte više