počeo simpozij o skrbi za umiruće

U povodu 10. obljetnice osnutka Hrvatskog društva za hospicij i palijativnu skrb večeras je u Hrvatskom liječničkom zboru počeo s radom trodnevni simpozij o skrbi za umiruće.

Skup se održava pod sloganom "Solidarnost među generacijama, kvalitetniji kraj života", a njegova pokroviteljica je potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor.

Otvarajući simpozij Kosor je zahvalila na ustrajnosti i ljubavi svima koji pomažu umirućima i njihovim obiteljima.

"Vi slavite čovjeka radeći taj beskrajno human posao", rekla je Kosor, koja je obećala pomoć Vlade za opremanje i pomoć hospicijskog centra i ponudila svoju volontersku pomoć.

Predsjednica Hrvatskog društva za hospicij i palijativnu skrb Anica Jelušić naglasila je da Društvo danas, kao i prije deset godina, ima istu zadaću - pokazati jednaku pažnju onima koji nas napuštaju kao i onima koji tek dolaze.

U prvih šest mjeseci hospicijski tim od četiri liječnice, dvije medicinske sestre i socijalnog radnika, koji djeluje pri Društvu, skrbio je o 206 bolesnika koje je posjetio 520 puta.

Na simpoziju, uz domaće, gostuju i britanski stručnjaci, a bit će predstavljeni hrvatski rezultati u palijativnoj skrbi te problemi s kojima se Društvo susretalo u desetogodišnjem radu.

Bit će predstavljena i knjižica s preporukama Vijeća Europe po kojima bi skrb o umirućima trebala postati sastavnim dijelom zdravstvene skrbi svake zemlje članice Europske unije.

Palijativna skrb podrazumijeva da se umirućem bolesniku što više olakša stanje smanjenjem simptoma bolesti, te da se njemu i njegovoj obitelji pruži psihološka i socijalna potpora, rekla je predsjednica Društva Anica Jušić.

(Hina) xmvr yln

Pročitajte više