Počeo simpozij "Thomas Bernhard - književnik i polemičar"

SIMPOZIJ o uglednom austrijskom romanopiscu i dramatičaru Thomasu Bernhardu (1931.1989.) pod nazivom "Thomas Bernhard književnik i polemičar" danas je otvoren u Goetheovu institutu.

Skup je organiziran u sklopu Dana Thomasa Bernharda, koji se od 6. do 8. studenoga održavaju u Zagrebu.

Koncipiran je kao međunarodni interdisciplinarni skup na kojem sudjeluju domaći i strani znanstvenici, prevoditelji, književni teoretičari i dramatičari, koji će danas i sutra raspravljati o Bernhardovu mjestu na svjetskoj književnoj i dramskoj sceni.

Po ocjeni predsjednice hrvatskoga PEN-a Sibile Petlevski, taj predstavnik austrijske suvremene književnosti nema primjerenu recepciju u Hrvatskoj, dijelom zbog nedovoljnog broja prijevoda, a dijelom zato što što se više govori o njegovu proznom opusu.

Pomoćnik ministra kulture Branko Maleš, govoreći o važnosti tog skupa, nazvao je Bernharda "čovjekom koji se usudio progovoriti".

O recepciji Thomasa Bernharda u Hrvatskoj govorit će Dragutin Horvat sa zagrebačkoga Filozofskom fakulteta, a svoje viđenje problema poetike i ambivalencije iznijet će Manfred Mittermayer sa salzburškoga Sveučilišta.

O metateatru Thomasa Bernharda govorit će Sibila Petlevski, a o prevodilačkim dvojbama prevoditelj Sead Muhamedagić. Moskovski publicist, književnik i prevoditelj Michail Rudnitsky iznijet će svoje viđenje ruskog prijevoda Thomasa Bernharda.

U "Gavelli" će se večeras premijerno izvesti Bernhardov "Trg heroja" u režiji Davida Mouchtara Samoraija, a riječ je o prvoj izvedbi na hrvatskom jeziku.

"Trg heroja" praizveden je u Beču 4. studenoga 1988., pola stoljeća nakon "pripojenja" Austrije Njemačkoj, te je izazvao nezapamćen skandal u povijesti austrijskog kazališta jer je shvaćen kao uvreda austrijske države.

Autor u tom dramskom komadu postavlja pitanja žrtve i počinitelja, te političke odgovornosti za nacističke zločine.

Pročitajte više