Počinje suđenje Draganu Čoviću i braći Ivanković-Lijanović

PRED Sudom Bosne i Hercegovine u četvrtak će početi suđenje predsjedniku Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) i bivšem članu Predsjedništva BiH Draganu Čoviću.

Zajedno s predsjednikom Ustavnog suda BiH Matom Tadićem, četvoricom braće Ivanković te profesorom Pravnog fakulteta u Sarajevu Zdravkom Lučićem, Čović je optužen za zloporabu položaja i pronevjere povezane s poslovanjem tvrtke "Lijanovići" iz Širokog Brijega.

Optužnica, što ju je 2. ožujka ove godine podigao posebni odjel pri Tužiteljstvu BiH za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, Čovića izravno tereti za zloporabu položaja i ovlasti, nesavjestan rad u službi, sudioništvo u davanju poklona ili drugih oblika koristi te za dogovor o činjenju kaznenog djela.

Sadašnji predsjednik HDZ BiH, koji je s dužnosti člana Predsjedništva BiH smijenjen 29. ožujka odlukom Visokog predstavnika Paddija Ashdowna, osumnjičen je da je u svojstvu ministra financija Federacije BiH "Lijanovićima" protuzakonito omogućio oslobađanje od plaćanja carinskih pristojbi na uvoz mesa za što je, prema navodima optužnice, primio mito od oko 500 tisuća eura.

Mato Tadić također je optužen za zloporabu položaja i ovlasti te za primanje mita a braća Ivanković za davanje mita, poreznu utaju, krivotvorenje isprava i organizirani kriminal.

Zdravka Lučića, za kojega se tvrdi da je bio posrednik u podmićivanju, optužnica također tereti za sudjelovanje u organiziranom kriminalu.

Tijekom prethodnog saslušanja, svi optuženi su se pred Sudom BiH izjasnili kako se ne osjećaju krivim ni po jednoj točki optužnice.

Pročitajte više