Podignuta optužnica protiv 15 osoba zbog napada u Dugopolju

OPĆINSKO državno odvjetništvo u Splitu podignulo je danas optužnice protiv 15 osoba, od kojih su tri malodobne, zbog osnovane sumnje da su organizirale i sudjelovale u napadu na navijače Dinama 6. prosinca prošle godine u Dugopolju nakon utakmice Hajduk Dinamo, izvijestilo je državno odvjetništvo.

Prvooptuženi Velimir Ronkulin (38), jedan od čelnika Torcide, tereti se da je bio vođa skupine navijača koja je izvela napad. Ronkulin se, po optužnici, na Hajdukovu stadionu u Splitu dogovorio sa skupinom navijača da će se naći kod benzinske postaje u Smokoviku u Splitu kako bi odatle pošli prema Dugopolju te na državnoj cesti D1 dočekali navijače Dinama na povratku u Zagreb i napali ih. Tereti ga se zbog kažnjiva djela protiv javnog reda i vođenja skupine koja je počinila to kažnjivo djelo.

Drugooptuženog Jakova Vlastelicu (24) općinsko državno odvjetništvo tereti zbog kažnjiva djela općeopasnih radnja, a trećeoptuženog Matu Prlića (25), službenog fotografa Torcide, zbog pomaganja u vođenju skupine koja je počinila kažnjivo djelo protiv javnog reda. Ostala dvanaestorica optužena su za kažnjiva djela nasilničkog ponašanja i sudjelovanje u skupini koja je počinila kažnjivo djelo.

Nakon utakmice Hajduk - Dinamo 6. prosinca prošle godine skupina Hajdukovih navijača zaustavila je automobil zagrebačkih registarskih oznaka s pet Dinamovih navijača. Kad su trojica od njih izišla iz automobila, Ronkulin je, po optužnici, u automobil ubacio "bengalku" koja se zapalila. No kad je vidio da su u auomobilu još dvojica Dinamovih navijača, zajedno s drugima izvukao ih je iz automobila.

U fizičkom napadu zagrebački su navijači teže i lakše ozlijeđeni, a automobil je izgorio.

Ronkulin je bio u pritvoru od 18. prosinca prošle godine kad se predao nakon višednevne potrage za njim, ali je pušten nakon mjesec dana kad su ispitani svi svjedoci, uz zaštitnu mjeru zabrane dolaska na športske priredbe i približavanja navijačkim skupinama. Jakov Vlastelica priveden je dan nakon tog događaja i zadržan u pritvoru nekoliko dana.

Pročitajte više