POGIBIJA NOVINARA U HOTELU U BAGDADU MOGLA SE IZBJEĆI - CPJ

Pogibija dvoje novinara, uključujući snimatelja Reutersove televizije, u pucnjavi američkog tenka na hotel u Bagdadu u travnju nije bila namjerna, no mogla se izbjeći, objavio je u utorak Odbor za zaštitu novinara (CPJ). L

Odbor u svojem izvješću upitnim ocjenjuje službena američka stajališta prema kojima je tenk odgovarao na neprijateljsku vatru iz hotela u kojem su bili smješteni strani novinari i ističe da za to nema dokaza.

"Istraga CPJ-a ... upućuje na to da napad na novinare nije bio namjeran, ali da se mogao izbjeći", navodi se u izvješću.

CPJ ponovno poziva Pentagon da podnese "cjelovito, javno izvješće" o tom događaju.

CPJ-ova istraga pokazala je da su visoki dužnosnici Pentagona i zapovjednici na terenu u Bagdadu znali da je hotel "Palestina" pun stranih novinara i da nisu imali namjeru napasti ga, no to nekako nije dospjelo do zapovjednika tenka koji je otvorio vatru.

U napadu su poginuli Ukrajinac Taras Protsyuk, snimatelj Reutersa, i Španjolac Jose Cuoso, snimatelj Telecinca. Ozlijeđeni su Reutersov tehničar Paul Pasquale, njihova novinarka Samia Nakhoul i fotograf Faleh Kheiber.

Pročitajte više