Pogledajte jutrošnje fotke iz ZET-ovog autobusa

Foto: Čitateljica Indexa

PRIJE DVA dana objavili smo fotografije prepunog ZET-ovog autobusa s linije 330 Glavni kolodvor - Velika Gorica na kojima se jasno vidi da se mjere - ne poštuju. 

Jutros, dva dana kasnije, situacija je nepromijenjena. Autobus na istoj liniji opet je pretrpan putnicima. Nova linija nije uvedena.

Čitateljica nam je poslala jutros uslikane fotografije koje pokazuju da je popunjenost autobusa na liniji 330 mnogo veća od propisanih 40 posto te da su ljudi nagurani jedni na druge. 

"Radi se o autobusu koji vozi ljude iz Gorice u Zagreb bez stajanja na stanicama. Koliko vidite popunjenost busa je daleko više od 40%! Nema potrebne distance, a vozimo se u zatvorenom, neprozračenom prostoru više od pola sata. Pojedini putnici nose neadekvatno masku - ne prekriju nos. Tako je svaki dan od nastupanja mjera. Nijedna dodatna linija nije uvedena", rekla nam je čitateljica koja je željela ostati anonimna, a njeni su podaci poznati redakciji.

ZET nam je odgovorio na upit

ZET nam je nam je odgovorio na upit nakon dva dana. Odgovor prenosimo u cijelosti. 

"ZET od početka pandemije prati prometnu potražnju i prilagođava prijevozne kapacitete tamo gdje se uoči potreba, kao npr. na linijama 109 i 228 na kojima je i ovaj tjedan povećan broj autobusa i polazaka.

Međutim, prijevoz izvan područja Grada Zagreba, koji se odnosi i na liniju 330, definiran je Ugovorom o prijevozu s mjesnom samoupravom, u ovom slučaju s Gradom Velikom Goricom,  unutar kojeg su definirane organizacija, dinamika i intenzitet usluge te o naručitelju ovisi povećanje obima usluge.

Ističemo kako djelatnici ZET-a nemaju ovlasti zabraniti ulazak u vozilo ili izbaciti putnika s valjanom voznom kartom. Provedba mjere temelji se na spremnosti na suradnju i društvenoj odgovornosti, jer ipak je u pitanju zdravlje i odgovornost svih nas.

Ovim putem još jednom pozivamo putnike da ne ulaze u vozilo ukoliko procjene da je popunjenost vozila blizu 40 posto, a dozvoljeni broj putnika jasno je istaknut na ulazu u svako vozilo", poručili su nam iz ZET-a.

Nove stroge mjere: U javnom prijevozu ne smije biti više od 40 posto popunjenosti od ukupnog kapaciteta

U posljednjem setu mjera, najstrožem u ovom valu epidemije koronavirusa, Nacionalni je stožer propisao da u sredstvima javnog prijevoza ne smije biti više od 40 posto popunjenosti ukupnog kapaciteta. 

Stožer nije precizirao kako će točno provoditi ta mjera, jedino su prijevoznicima naložili da su dužni istaknuti najveći dopušten broj putnika koji smije biti u prijevoznom sredstvu.

ZET je to učinio tako što je na svoja prometala stavio naljepnice s dozvoljenim brojem putnika, no u praksi se to, čini se, baš i ne poštuje. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više