Pogledajte prosječnu plaću u Sloveniji, puno je veća nego u Hrvatskoj

Foto: EPA

PROSJEČNA plaća u Sloveniji u prošloj godini iznosila je 1753,84 eura bruto i 1133,50 eura u neto iznosu, objavio je slovenski statistički ured, napominjući da su plaće rasle u javnom i privatnom sektoru.

Prosječna bruto plaća lani je povećana za 4,3 posto nominalno i 2,7 posto realno u odnosu na prethodnu godinu, dok je porast neto plaća iznosio nominalno 3,7 posto, a realno za 2,1 posto.

Prosječna bruto plaća u privatnom sektoru lani je povećana za 3,9 posto, u javnom sektoru ukupno za 5,4 posto, a u državnoj upravi za 6,5 posto.

Iznadprosječni rast plaća u državnom sektoru izravna je posljedica realizacije dogovora o povećanju plaća i priznatih troškova rada u javnom sektoru, koji su lani postigli sindikati javne uprave i vlade, objavio je statistički ured.

Prosječna neto plaća u Hrvatskoj je 6.438 kuna

Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj je 6.438 kuna. Najviša prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama isplaćena je u djelatnosti zračnog prijevoza, u iznosu od 12.108 kuna, a najniža je isplaćena u proizvodnji odjeće, 4.250 kuna.

Po podacima DZS-a, medijalna neto plaća krajem prošle godine iznosila je 5.608 kuna, što znači da je polovina zaposlenih imala manju, a polovina veću plaću od tog iznosa.

Prosječna mjesečna bruto plaća iznosila je krajem prošle godine 8.775 kuna. U odnosu na godinu više bila je realno viša 2,3 posto.

Pročitajte više