Pokrenuta izravna željeznička kontejnerska veza između Rijeke i Austrije

Ilustracija: Goran Kovacic/PIXSELL

USPOSTAVLJEN je prvi izravni kontejnerski željeznički servis koji povezuje riječku luku preko kontejnerskog terminala na Brajdici s austrijskim gradom Ennsom, izvijestili su iz tvrtke Jadranska vrata, koja upravlja terminalom Brajdicom. Vlak će prema kontejnerskom terminalu u Ennsu prometovati svakoga tjedna, a prvi je krenuo s Brajdice 11. studenoga i stigao na odredište. Kontejnerskim blok-vlakom upravlja Maersk Line, a željezničke usluge obavlja CD Cargo Adria.

Izvršni direktor Jadranskih vrata Emmanuel Papagiannakis rekao je da veliki austrijski klijenti sada željeznicom mogu biti izravno povezani s Rijekom, naglasivši da je riječ o vrijednoj i pouzdanoj alternativnoj ruti. "Uz suradnju svih partnera, uključujući Maersk, CD Cargo i CTE Enns, vjerujemo da će nova usluga biti uspješna i privući više klijenata", naglasio je.

Očekuje se rekordan promet

Papagiannakis je rekao kako, nakon prvih izravnih kontejnerskih vlakova za Češku u svibnju, novi servis dodatno doprinosi rastućoj mreži redovitih tjednih kontejnerskih blok-vlakova koja već uključuje Srbiju, Mađarsku i BiH.

To daje sve veći značaj Jadranskim vratima kao kontejnerskoj luci za tržišta srednje i jugoistočne Europe, kazao je. Prema neslužbenim podacima, u Jadranskim vratima i na kontejnerskom terminalu Brajdici i ove godine, nakon lanjskog rekorda, očekuju rekordan kontejnerski promet.  

Pročitajte više