Pola milijuna eura za obrazovanje hrvatskih novinara

Europska komisija je za trogodišnji novinarski obrazovni ciklus JETiC (Journalists' Education and Training in Croatia) Međunarodnom centru za obrazovanje novinara ICEJ odobrila potporu od gotovo pola milijuna eura.

To je dosad najveći iznos koji je neka međunarodna organizacija dodijelila jednoj instituciji kao potporu razvoju novinstva i novinarstva u Hrvatskoj, kazao je Hini voditelj JETiC-a i direktor ICEJ-a Stjepan Malović. Pojasnio je da u trogodišnjem programu opremanja ICEJ-a i školovanja novinara, Europska komisija sudjeluje s 95 posto, izdvojenih iz programa TEMPUS, a Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa s 5 posto sredstava.

Koordinator međunarodnog projekta namijenjenog hrvatskim novinarima je Sveučilište u Beču, a članovi konzorcija su ICEJ iz Opatije, Kalterbrunner Media Consulting iz Beča, Visoka škola novinarstva iz Lillea, Fakultet političkih znanosti iz Zagreba i Fakultet za društvene znanosti iz Ljubljane.

U okviru programa želi se podići ICEJ na razinu istovrsnih europskih obrazovnih centara, a, kako kaže Malović, to, uz modernizaciju opreme "tešku" oko 120 tisuća eura, znači edukaciju novinara i trening budućih instruktora na najvišoj profesionalnoj razini, raspravu o profesionalnim standardima i novinarskoj etici, nakladničku djelatnost, radionice, seminare i tribine.

Tako će uskoro u Novinarskom domu početi redovite mjesečne javne tribine pod nazivom "Medijski četvrtak u 19". Prva bi se trebala održati 17. ožujka.

"Hrvatsko je novinarstvo opterećeno teškoćama, skandalima, neriješenim strukovnim i vlasničkim pitanjima, pritiscima na novinare, manipuliranjem medijima i u takvom ozračju vrlo je važno pokrenuti rasprave o bitnim pitanjima suvremenog novinarstva i novinstva", kaže Malović. On smatra da takve rasprave imaju posebno mjesto u kontekstu pregovaračkog procesa u pristupanju EU.

Kao logistička potpora tribini uskoro će se osnovati i Zbor novinara za euro-atlantske integracije.

Thomas Bauer sa Sveučilišta u Beču, ujedno i koordinator programa u ime Europske komisije, smatra da bi svaku tribinu trebalo posvetiti jednoj od gorućih medijskih tema, uz gostovanje uglednih međunarodnih i hrvatskih stručnjaka. Po njegovim riječima, sudionici tih tribina trebali bi stvoriti ozračje kulture dijaloga i pomoći medijima da ostvare svoju društvenu ulogu.

Bauer smatra da su za ostvarenje zadaća iz trogodišnjeg programa edukacije i osposobljavanja hrvatskih novinara i medija presudne tri značajke: pretvaranje medija u gospodarsko i kulturno dobro zemlje, osposobljavanje medija za demokratsko sudjelovanje u europskim integracijama i podizanje kakvoće novinarstva na europsku razinu.

Predsjednik skupštine ICEJ-a Ante Gavranović je ulazak u TEMPUS program usporedio sa svojevremenom odlukom Europske (EFJ) i Svjetske (IFJ) novinarske federacije da HND prime u stalno članstvo prije međunarodnog priznanja Hrvatske.

(Hina) xdluc yso

Pročitajte više