Policajac priveo djevojčice od 10 i 11 godina

DUBROVAČKI policajac u civilu u petak je u policijsku stanicu priveo dvije djevojčice. Jedna od privedenih djevojčica ima 10, a druga 11 godina. Razlog – djevojčice su su šarale po zidu ispod kavane "Dubravka".

Kako javlja Jutarnji list, policija je u parku na Pilama intervenirala na intervenciju stranog državljanina, a majka jedne od djevojčica već je najavila tužbu protiv dubrovačke policije.

"Dvije djevojčice, jedna od 11, druga od 10 godina, zatečene su kako kistom pišu po starogradskom zidu. Policajac u civilu, u civilnom vozilu, odveo ih je u policijsku postaju, gdje je, u nazočnosti njihovih roditelja, obavljen obavijesni razgovor." – stoji u policijskom izvješću o ovom nesvakidašnjem incidentu.

"U petak nešto poslije 17h, dok sam bila na radnom mjestu, pozvali su me iz policije na mobitel kako bi mi rekli da mi je kćer uhapšena. Koja kćer – pitala sam u panici, imam petero djece!" – izjavila je Fani Dedović, majka jedne od privedenih djevojčica, pa nastavila: "Uz objašnjenje da je moja kći šarala po zidinama, dežurni me policajac pozvao u stanicu."

U stanici je policija pokušavala objasniti Fani da joj kćer nije uhićena nego odvedena. "Kao da je to za desetogodišnjakinju neka bitna razlika." – kazala je Dedović.

Desetogodišnja djevojčica provela je oko sat vremena sama u policijskoj stanici, zbog čega je njezina majka obavijestila Državno pravobraniteljstvo.

Fani Dedović kazala je kako ne zna kako će policijsko maltretiranje utjecati na njezinu kćer.

"Ona je ionako slabašna, a sada je još i prepadnuta, s očima natečenim od plača. Ne opravdavam postupak svoje djevojčice i odgovarat ću za sve što trebam, ali odgovarat će i policija." – zaključila je majka privedene djevojčice.

Postupak dubrovačke policije osudila je i Ljubica Matijević-Vrsaljko, pravobraniteljica za djecu.

"To što su učinile djevojčice šarajući po dubrovačkim zidinama nije lijepo, ali svakako nije tako ugrožavajući čin da bi zahtijevao njihovo odvođenje u policijsku stanicu." – kazala je Matijević-Vrsaljko, pa dodala kako djeca do 14 godina nisu prekršajno odgovorna, za njihova djela pred zakonom odgovaraju njihovi roditelji.

Pročitajte više