Polić-Bobić primila zaključke I. Hrvatskog studentskog kongresa

ORGANIZATORI I. Hrvatskog studentskog kongresa, održanog od 2. do 5. prosinca u Vodicama, uručili su danas zaključke vezane za studentsku problematiku, Bolonjski proces i studentsko organiziranje pomoćnici ministra znanosti, obrazovanja i športa Mirjani Polić-Bobić.

Predstavnici studentskih zborova i 45 studentskih udruga, koje je predstavljalo 160 studenata, na Kongresu su raspravljali o potrebi promjene sustava registriranja studentskih organizacija, a time i Zakona o studentskim zborovima, rekao je Denis Avdagić, član organizacijskoga odbora Kongresa.

Pomoćnica ministra Polić-Bobić istaknula je zadovoljstvo što Ministarstvo ima zaključke s Kongresa koji će im pomoći u izradi raznih pravilnika vezanih za studentsku problematiku, kao što je prehrana, smještaj i dr. Podržala je i održavanje novoga kongresa koji bi se mogao održati u svibnju 2005.

U zaključcima s Kongresa istaknuo je da treba umrežiti udruge radi lakše komunikacije i pozitivne konkurencije među njima. Također, zaključili su da je potreban novi sustav financiranja studentskih programa te potreba predstavljanja Bolonjske deklaracije studentima svih godina. Zatražili su izgradnju novih domskih smještajnih kapaciteta.

Kako stoji u zaključcima, podržano je povećanje cijena smještaja i prehrane od osam do 10 posto, a time i kvalitete prehrane, smještaja i dr. Kako je kazao Avdagić, cijena smještaja u domovima je oko 120 kuna, dok je cijena meni obroka 4,4 kune.

Avdagić se osvrnuo na održani prosvjed studenata prije dva dana pred zgradom Ministarstva, ocijenivši kako je imao preventivan karakter. Zaključio je kako su studenti zahtjeve trebali uputiti Sveučilištu i SC-u a ne Ministarstvu znanosti.

Pročitajte više