Policija analizira otiske prstiju s poziva Thompsonu na razgovor

POMOĆNIK načelnika policijske postaje zagrebačke policije Marko Amidžić, zatražio je da se s poziva na razgovor pjevaču Marku Perkoviću Thompsonu skinu otisci prstiju, piše Jutarnji list. Šef smjene koji je preuzeo dopis došao je po njega s kirurškim rukavicama na rukama.

Podsjetimo prijava za nanošenje štete ugledu Republike Hrvatske i rasističko huškanje, zbog čega je Thompson samo na kratko bio prijavljen, dovela je do suspenzije njezinog autora - inspektora Josipa Gašparca.

Naime, tri dana nakon što je obavijestio nadređene da će podnijeti prijavu, tvrdi suspendirani Gašparac u pismu premijeru Ivi Sanaderu i predsjedniku Stjepanu Mesiću, u zagrebačkoj Policijskoj upravi su doznali da postoji Gašparčev zahtjev za informativnim razgovorom s Thompsonom. Zahtjev je odobrio i potpisao načelnik Danijel Žgela.

Mihael Varga, jedan od čelnika PUZ-a, silno bijesan obrušio se na Žgelu, a Žgela na Gašparca, navodi u pismu.

“Rekao je da sam mu napravio veliko sranje te da će se morati očitovati ministru”, napisao je suspendirani inspektor predsjedniku i premijeru. Isti je dan, naime, Gašparac dobio zabranu podnošenja prijave.

Benko je slagao?

Kako bi "ugasili" medijski požar, jučer je na konferenciji za novinare ravnatelj policije osobno ispričao stranu policije koja se svela na blaćenje inspektora i izvlačenje njegovih prekršaja od postanka svijeta do danas - točnije manjih disciplinskih postupaka koji su mu određeni prije 12 godina!

Osim što je optužio Gašparca da je vulgaran, drzak, spavalica i loš policajac koji gubi pištolj (koji iz neobjašnjivih razloga do sada nije trpio posljedice zbog svog ponašanja), Marijan Benko je ovog inspektorima s odličnim ocjenama jučer optužio da ne zna podnijeti kaznenu prijavu - odnosno da je "prijavu protiv Thompsona podnio prije analize s Državnim odvjetništvom, što nalaže protokol".

No, list doznaje da u Županijskom državnom odvjetništvu postoji službena zabilješka o inspektoru Josipu Gašparcu od 2. lipnja ove godine, u kojoj stoji da se zagrebački inspektor obratio državnoj odvjetnici Ani Lovrić s nacrtom svoje nezavršene kaznene prijave protiv Thompsona.

Zabilješka je proslijeđena glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću, a izvori iz DORH-a tvrde da kaznena prijava uopće nije završena, nego je kriminalist Gašparac bio tek u fazi prikupljanja građe o Thompsonovu huškanju na rasnu i nacionalnu mržnju. Prije nego ju je završio, Gašparac ostaje bez značke i pištolja, a Benko se upro svim silama da ostane i bez ugleda.

"Obavijestio sam nadređene"

Ravnatelj policije kazao je i kako o kaznenoj prijavi Gašparac nije obavijestio nadređene. No, u pismu Mesiću i Sanaderu, inspektor tvrdi da je o izvijestio više nadređenih šefova, načelnika Danijela Žgelu te jutarnji kolegij 1. policijske postaje. Navodi da se prijavi nitko nije usprotivio, nego su ga savjetovali da obavi konzultacije u Državnom odvjetništvu.

A.B.
Foto: Index

Pročitajte više