Policija i Državno odvjetništvo dogovorili nove oblike suradnje

POLICIJA i Državno odvjetništvo dogovorili su danas da će kod najtežih oblika kaznenih djela održavati obvezne konzultativne sastanke, te zajednički u javnosti prezentirati predmete na kojima su surađivali.

Dogovor Državnog odvjetništva i policije postignut je na zatvorenom dijelu radnog sastanka čelnika Državnog odvjetništva i kriminalističke policije u Valbandonu kraj Pule.

Jedan od zaključaka sastanka je da su policija i nadležna državna odvjetništva u obvezi održavati konzultativne sastanke kod najtežih oblika kaznenih djela, posebice organiziranog i gospodarskog kriminala i ratnih zločina. Cilj tih sastanaka je, kažu, kvalitetnije provođenje izvida i prikupljanje što kvalitetnijih dokaza. Suradnja bi se, zaključeno je, po potrebi

nastavila i nakon podnošenja kaznenih prijava.

Dogovoreno je da će se Državno odvjetništvo, u skladu sa izmjenama i dopunama Zakona o kaznenom postupku, aktivnije uključiti u provođenje izvida kaznenih djela. Time će, kako je priopćeno, državna odvjetništva moći preciznije usmjeravati rad policije, ali i samostalno istraživati okolnosti počinjenja pojedinih kaznenih djela.

U predmetima u kojima su ta tijela ostvarila znatnu suradnju, policija i državna odvjetništva će zajednički organizirati i medijsko prezentiranje kaznenih predmeta, priopćeno je iz MUP-a.

U cilju otklanjanja mogućih nedostataka u kaznenim prijavama, te kvalitetnijih izvida dogovoren je i nastavak polugodišnjih sastanaka županijskih i općinskih državnih odvjetnika s čelnicima policijskih uprava i postaja.

Prenošenje i proširenje dobre suradnje vodstva Državnog odvjetništva i policije s najviše na niže razine cilj je današnjeg sastanka županijskih državnih odvjetnika i načelnika kriminalističke policije u Valbandonu kraj Pule.

Na zajedničkom radnom sastanku po prvi put su se, uz glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i ravnatelja policije Ranka Ostojića, sastali svi županijski državni odvjetnici i načelnici kriminalističke policije 20 policijskih uprava.

Pročitajte više