Policija traga za "ilegalnim carinikom" krijumčarenih vozila

ZAGREBAČKA policija traga za 45-godišnjim muškarcem osumnjičenim za krivotvorenje dokumentacije na osnovu koje je u posljednje četiri godine registrirano oko 70 vozila i motocikala prokrijumčarenih iz zapadnoeuropskih zemalja.

Višemjesečna policijska akcija u kojoj je sudjelovala i Carina još uvijek traje, a za sada je jedini osumnjičen 45-godišnji D.P. kojega se tereti za 50 kaznenih djela, od teških krađa, krivotvorenja isprava, izbjegavanja carine, ovjeravanja neistinitog sadržaja do izrade, nabavljanja, posjedovanja, prodaje ili davanja sredstava za krivotvorenje.

Za osumnjičenim, koji je od ranije poznat po sličnim nedjelima, policija traga oko mjesec dana i za njim je raspisana tjeralica, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare pomoćnik načelnika Sektora zagrebačke kriminalističke policije Božo Buvo.

U policiji kažu da su vozila registrirana na temelju krivotvorene dokumentacije prokrijumčarena u Hrvatsku od 2000. do 2003., većinom iz Italije, Njemačke i Češke. Sumnja se da je bjegunac, odnosno kako su ga u policiji prozvali ilegalni carinik izrađivao krivotvorene carinske deklaracije kako bi lažno prikazao da su carina i druga davanja plaćena. U većini slučajeva krivotvorio je i strane prometne dozvole, knjižice vozila i račune o kupnji vozila, te potvrde o tehničkom pregledu na osnovu čega bi se vozila registrirala u policijskim upravama.

U policiji tvrde da su do sada otkrili krivotvorenje dokumentacije za oko 70 osobnih i terenskih vozila srednje i visoke klase, te motocikala. Deset vozila otkriveno je s krivotvorenim brojevima šasija, a provjerom preko Interpola utvrđeno je da su ukradena.

Početkom ove godine policija je na području Zaprešića u stanu i drugim prostorijama koje je koristio osumnjičeni pronašla sumnjivu dokumentaciju za oko 150 vozila i 25 različitih pečata državnih institucija i tvrtki za koje se sumnja da su također krivotvoreni.

U policiji kažu da za sada nije utvrđeno da je osumnjičeni imao pomoć u državnim institucijama, te da nastavljaju obradu ovog slučaja.

Pročitajte više