Policijska akcija protiv ekstremista u Njemačkoj, jedan pucao na policajca i ranio ga

Ilustracija: EPA

Prilikom pretresa objekata pokrenutih u nekoliko saveznih pokrajina u sklopu istrage protiv tzv. Građana Reicha, u Reutlingenu na jugu Njemačke na jednog je specijalnog policajca ispaljen hitac koji ga je lakše ozlijedio, javljaju njemački mediji pozivajući se na državno odvjetništvo.

Osumnjičeni je uhićen i protiv njega je pokrenuta istraga zbog pokušaja ubojstva.

Istraživali 19 pripadnika Građana Reicha

Rano ujutro pripadnici specijalne policije su, na nalog glavnog državnog odvjetništva u Karlsruheu, izvršili pretrese uperene protiv 19 pripadnika scene koja okuplja tzv. Građane Reicha na lokacijama u sedam saveznih pokrajina.

U sklopu te akcije je izvršen pretres u Reutlingenu, gdje je otvorena vatra na policajce.

Pretres je povezan s velikom akcijom iz prosinca 2022., kada je uhićeno 25 osoba iz ovog miljea koje se sumnjiči za planiranje terorističkih napada s ciljem rušenja ustavnog poretka Njemačke.

Ne priznaju današnju Njemačku, traže granice od prije 1945.

Građani Reicha, odnosno Reichsbürger, skupni je naziv za razne pojedince, skupine i organizacije koji vjeruju da je Savezna Republika Njemačka ilegalna i stoga nepostojeća država prema međunarodnom pravu te da "Njemački Reich" iz epohe Adolfa Hitlera sa svojim bivšim graničnim područjima nastavlja postojati iako trenutno bez de facto državne vlasti. 

Građani Reicha ne priznaju, dakle, ni trenutnog kancelara ni predsjednika ni izabrane zastupnike Bundestaga kao legalnu vlast u Njemačkoj. Njihov broj se procjenjuje na oko 20.000, a mnogi od njih posjeduju oružje.

No, nisu jedinstven ekstremistički pokret te unutar njega postoje razne frakcije koje su nekad u sukobu za primat u pokretu. Predstavljaju političku marginu u Njemačkoj, no sve više su se radikalizirali proteklih godina, između ostaloga i u pandemiji koronavirusa.

Godine 2016. prilikom pokušaja oduzimanja oružja pripadniku Građana Reicha u Nuernbergu je jedan policajac ubijen.

Pročitajte više