Policijski apel uoči turističke sezone: Budite tolerantni, ne zaboravite da ste na godišnjem odmoru!

IZ GODINE u godinu statističko praćenje broja prometnih nesreća pokazuje da se u predstojećim danima, odnosno u mjesecu srpnju i kolovozu zbog dolaska velikog broja motoriziranih stranih turista, odlaska naših građana na godišnje odmore, odnosno općenito povećanog prometa na cestama, povećava i broj prometnih nesreća i stradavanja u njima, stoji u priopćenju izdanom iz MUP-a, a uoči turističke sezone.

Budući da se većina prometnih nesreća događa zbog grubog kršenja osnovnih prometnih propisa od strane sudionika u prometu, Ministarstvo unutarnjih poslova posebnu pozornost posvećuje stanju sigurnosti u cestovnom prometu te poduzima niz preventivno-represivnih aktivnosti.

"U provođenje ovih aktivnosti uključen je maksimalan raspoloživi broj policijskih službenika, a organizacija rada i usmjeravanje službe planira se na način da se osigura vidljiva nazočnost policijskih službenika na cestama, odnosno maksimalno se pokrivaju svi prometni pravci koji se statistički iskazuju kao ugroženi. Jednako tako, maksimalno su stavljeni u funkciju svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa (uređaji za nadzor brzine, uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za droge)", kažu iz MUP-a.

Najveća pozornost posvećuje se autocesti A1 Zagreb-Split

Nadalje, u cilju osiguranja zadovoljavajuće protočnosti cestovnog prometa, policija poduzima niz mjera i aktivnosti koje imaju za cilj omogućiti stranim i domaćim turistima što sigurniji i brži dolazak na odredišta. Ove aktivnosti poduzimaju se na svim važnijim cestovnim pravcima koji iz unutrašnjosti vode prema moru, kao i na prilazima većim turističkim središtima, a najveća pozornost posvećuje se autocesti A1 Zagreb-Split, gdje se i stvaraju najveće kolone vozila. Kontinuirano, a poglavito u dane vikenda, sukladno prometnoj situaciji, na opterećenim dionicama cesta (naplatnim kućicama na autocestama, tunelima na autocestama, prilaznim pravcima većim turističkim središtima, trajektnim pristaništima, graničnim prijelazima i sl.), odnosno mjestima gdje se stvaraju prometne gužve, zastoji u prometu ili se promet odvija otežano, uspostavlja se i fizičko upravljanje prometom.

I helikopter u službi održavanja reda na prometnicama

U vrijeme kada se očekuju najveće poteškoće u odvijanju prometa (petak - popodne, subota - ujutro i nedjelja - popodne), za nadzor i upravljanje prometom koristiti se helikopter, odnosno iz zraka se vrši koordinacija rada policijskih službenika na terenu.

Iz MUP-a napominju da je policijskim službenicima od strane Ravnateljstva policije naloženo dosljedno poduzimanje represivnih mjera prema vozačima koji "iskaču" iz normalnog prometnog toka i grubo krše prometne propise (vožnja zaustavnom trakom, nepropisno pretjecanje, slalom vožnja i sl.).

"Ne zaboravite da ste na godišnjem odmoru"

Iz MUP-a apeliraju na vozače da se pridržavaju prometnih propisa te posebno upozoravaju na sljedeće:

- prije polaska na godišnji odmor potrebno je provjeriti ispravnost vozila (provjeriti ispravnost signalizacije, razinu ulja u motoru, stanje guma i tlak u njima, količinu tekućine u rashladnom sustavu, količinu tekućine za pranje stakala, stanje metlica brisača, posjedovanje odgovarajuće opreme i dr.),

- prije putovanja pravovremeno se informirati o vremenskim prilikama i stanju na cestama,

- na putovanje krenuti odmoran, odnosno izbjegavati polazak na putovanje nakon  završetka radnog vremena,

- izbjegavati polazak na putovanje u vrijeme najvećih prometnih gužvi (petak - popodne i subotu - ujutro).

Osim toga, podsjećamo vozače i na sljedeće obveze i dužnosti:

- brzinu kretanja vozila prilagoditi stanju i uvjetima na cesti, a naročito biti oprezan kod prve kiše nakon dužeg sunčanog razdoblja (cesta postaje skliska i produžava se zaustavni put),

-  poštivati ograničenje brzine kretanja (zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom),

- ne konzumirati alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,

- prilikom vožnje u koloni držati dovoljan razmak između vozila,

- za vrijeme nepovoljnih vremenskih uvjeta, izbjegavati nagla kočenja, nagla ubrzanja i nagla okretanja kotača upravljača te pretjecanja,

- koristiti sigurnosni pojas,
 
- koristiti zaštitnu kacigu,

- pobrinuti se za adekvatan smještaja djece u vozilu,

- bez obzira na žurbu, ne ulaziti u rizična pretjecanja,

- u slučaju umora, bez obzira na blizinu odredišta, pravovremeno se zaustaviti i odmoriti.

I na kraju, iz MUP-a poručuju: "Budite tolerantni u prometu, ne zaboravite da ste na godišnjem odmoru".

K.C.
Foto: Arhiva

Pročitajte više