Političke stranke za suđenje "vukovarskoj trojci" u Srbiji

SVE PARLAMENTARNE srbijanske stranke smatraju da bi suđenje "vukovarskoj trojci" trebalo prepustiti pravosuđu Srbije i Crne Gore (SCG), za koje drže da je sposobno suditi za ratne zločine.

Predstavnik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Aligrudić izjavio je da postoji "jedinstven stav svih političkih subjekata u Srbiji da se optuženima za ratne zločine sudi pred domaćim pravosuđem".

"Srpsko pravosuđe pokazalo je da je osposobljeno suditi za ratne zločine", izjavio je u četvrtak novinarima Aligrudić. On je dodao da bi ustupanje procesa protiv "vukovarske trojke" hrvatskom pravosuđu negativno utjecalo na suradnju SCG s Haagom.

Predstavnik stranke G17 plus Miloljub Albijanić smatra da država mora odmah obnoviti zahtjeve da Haški tribunal srpskom pravosuđu prepusti suđenje "vukovarskoj trojci".

Dopredsjednik Demokratske stranke (DS) Dušan Petrović ocjenjuje da bi ustupanjem tog predmeta Zagrebu, Srbija dobila još jedan veliki politički teret a javno mnijenje bi to doživjelo kao još jedan pritisak međunarodne zajednice.

Zastupnik Šešeljeve Srpske radikalne stranke (SRS) Milorad Mirčić izjavio je da Haški tribunal najavom da će slučaj "vukovarske trojke" prepustiti hrvatskim sudovima, ucjenjuje vlast u Srbiji. To je , po njemu, "trik kojim se vlastima u Srbiji poručuje da moraju izručiti dodatnih šest oficira ako ne žele da Tribunal prepusti slučajeve Hrvatskoj".

Glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla Del Ponte predložila je u srijedu da se suđenje tzv. "vukovarskoj trojci", koju čine Veselin Šljivančanin, Mile Mrkšić i Miroslav Radić, oficiri JNA optuženi za zločin na Ovčari 1991., prepusti pravosuđu Hrvatske ili Srbije i Crne Gore.

Pročitajte više