POLJOPRIVREDNE SUBVENCIJE UGROŽAVAJU OKOLIŠ U NOVIM ČLANICAMA

Europske poljoprivredne subvencije namijenjene za nove države članice EUa mogle bi dovesti do intenziviranja poljoprivredne proizvodnje, a time i do onečišćenja voda i tla te do porasta nezaposlenosti na selu, objavila je u svom prošlotjednom izvješću nevladina udruga Prijatelji zemlje (FoEE).

Prijatelji Zemlje upozoravaju, dodaje se u izvješću, kako bi poljoprivredne subvencije namijenjene novim članicama mogle predstavljati opasne prijetnje za okoliš.

FoEE ističe da će Zajednička poljoprivredna politika (CAP) poticati na široj razini pojačanu poljoprivrednu proizvodnju u državama poput Poljske, što će dovesti do povećane upotrebe kemijskih pesticida i gnojiva. To će, upozorava ova nevladina udruga, dovesti do većih rizika za zdravlje, onečišćenja vode, oštećenja tla i gubitka bioraznolikosti.

Intenzivna poljoprivredna proizvodnja mogla bi također istisnuti vlasnike malih farmi i malih poduzeća za preradu hrane i tako dovesti do porasta nezaposlenosti na selu.

Rizici su tim veći što nove države članice ne moraju poštovati pravila dogovorena 2003. godine koja nameću standarde vezane za zaštitu okoliša, zaštitu životinja i sigurnosne mjere za hranu.

"I dok su neki temeljni uvjeti zaštite okoliša dogovoreni prošlogodišnjom reformom Zajedničke poljoprivredne politike, nove će se članice tome morati prilagoditi tek od 2009. godine", pojašnjava u svom izvješću FoEE.

S druge strane, FoEE vidi priliku u tzv. drugom stupu Zajedničke poljoprivredne politike koji će, u zemljama poput Slovenije, dovesti do utrostručenja agroekoloških farmi. Poboljšanje zakonskih odredbi za opasne pesticide, veću kontrola onečišćenja i bolji standardi za zaštitu životinja također su navedeni kao koristi do CAP-a, stoji u izvješću ove udruge.

Na vladama država članica je sada da odluče kakav poljoprivredni model žele primjeniti, dodaje FoEE ističući, međutim, velike razlike u planiranju kako iskoristiti novac iz CAP-a.

"Dok Češka planira 49 posto tih sredstava potrošiti na agro-ekološke programe u razdoblju od 2004. do 2006. godine, Poljska i Litva u te svrhe planiraju potrošiti samo deset posto", kaže se u izvješću FoEE-a.

(Hina) xbis ysv

Pročitajte više